Mainos

Yli sata shiiamuslimia kuollut iskuissa Irakissa

Pommit räjähtivät keskellä pyhiinvaeltajien joukkoa. Iskujen pelätään kiristävän shiiojen ja sunnien välejä.

Liki 140 shiiapyhiinvaeltajaa on saanut tänään surmansa iskuissa eri puolilla Irakia. Hyökkäyksistä pahin tehtiin Hillan kaupungissa, missä kaksi itsemurhaiskijää tappoi 115 ihmistä. Haavoittuneita on yli 200.

Itsemurhaiskijät räjäyttivät pommit keskellä shiiamuslimien pyhiinvaeltajien joukkoa. Kymmenettuhannet pyhiinvaeltajat ovat matkalla shiioille pyhään Kerbalan kaupunkiin perjantaina järjestettävää uskonnollista juhlaa varten.

Muulla Irakissa ainakin 28 ihmistä kuoli erillisissä hyökkäyksissä.

Iskujen pelätään kiristävän entisestään jännitteitä shiiojen ja sunnien välillä. Irakin shiiapääministeri Nuri al-Maliki syytti sunnikapinallisia "barbaarisiksi rikoksiksi" kutsumistaan iskuista.

Kerbalan tämänviikkoinen juhla järjestetään 40 päivää shiiojen pyhimpiin kuuluvan ashura-juhlan jälkeen. Valtaosa Kerbalaan suuntaavista on matkalla jalan, mikä tekee heistä haavoittuvia iskuille. Turvatoimet esimerkiksi Hillassa ovat olleet tiukat hyökkäysten pelossa.

Yhdysvaltain joukkojen komentaja oli varoittaneet, että kapinalliset saattavat ryhtyä hyökkäyksiin muualla Irakissa Bagdadissa meneillään olevan turvallisuusoperaation vuoksi. Yli 90 000 irakilaista ja amerikkalaista sotilasta pyrkii yhdessä suitsimaan väkivaltaa pääkaupungissa.

Yhdysvaltain armeija ilmoitti tänään, että yhdeksän amerikkalaissotilasta oli saanut surmansa kahdessa hyökkäyksessä maanantaina.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.