Mainos

Yli sata kuoli iskuissa Irakissa ja Pakistanissa

Bagdadin ja Kerbalan kaupungeissa räjähti lähes samanaikaisesti useita pommeja, kun shiiamuslimit juhlivat Ashura-pyhäänsä. Shiioja vastaan on hyökätty myös Pakistanissa.

Ainakin 85 ihmistä on kuollut ja jopa 240 haavoittunut aamulla tehdyissä pommi-iskuissa shiiamuslimialueella Kerbalassa. Uutistoimisto AFP:n mukaan kaupungissa kuului neljä voimakasta räjähdystä. Poliisi kertoo, että ainakin yksi pommeista oli itsemurhaisku, joka tappoi 25 ihmistä.

Lähes samaan aikaan Bagdadin shiia-alueella räjähti pommi. Iskussa kuoli ainakin 58 ihmistä ja lähes 130 haavoittui. Pommi räjähti bagdadilaisen moskeijan lähistöllä, jossa shiiat juhlivat juhlapyhäänsä. Bagdadissa kuultiin yhteensä kaikkiaan neljä räjähdystä.

Myös Pakistanissa hyökättiin shiioja vastaan. Ainakin 37 ihmistä sai surmansa ja kymmenet haavoittuivat Quettan kaupungissa, kun tuntemattomat ampujat avasivat tulen kohti shiiamuslimien kulkuetta. Tuhannet shiiat olivat juhlimassa tärkeintä uskonnollista pyhäänsä, Ashura-juhlaa. Tiedot uhreista perustuvat sairaalalähteisiin.

Viranomaisten mukaan turvallisuusjoukot vastasivat tuleen ja surmasivat yhden hyökkääjän. Siitä ei ole varmuutta, kuoliko turvallisuusjoukkojen tulituksessa myös sivullisia. Eri arvioiden mukaan tulituksessa haavoittui 40-120 ihmistä.

Hyökkäys oli toinen vuoden sisällä Quettan shiiayhteisöä kohtaan. Viime heinäkuussa 48 shiiaa kuoli, kun asemies avasi tulen rukoilevia shiiamuslimeja kohti kaupungin moskeijassa.

Shiiat ovat vähemmistönä sunnalaisenemmistöisessä Pakistanissa. Shiioja on 22 prosenttia maan 140 miljoonasta muslimista. Sunnalaisten ja shiiojen välisissä väkivaltaisuuksissa on kuollut tuhansia ihmisiä kuluneiden 20 vuoden aikana.

Iskut tuomittiin maailmalla

Irakissa ja Pakistanissa tehdyt veriset iskut tuomittiin laajasti maailmalla. Kommenteissa iskuja kuvattiin kauhistuttaviksi ja tähdennettiin YK:n aseman korostamista Irakissa.

Irakin väliaikaishallinnon jäsen Mowaffaq al-Rubaie syytti iskuista ulkomaisia ryhmiä, joiden tarkoituksena on lietsoa väkivaltaa Irakissa. Yhdysvaltain Valkoinen talo tuomitsi iskut "voimakkain mahdollisin sanoin", mutta korosti, ettei demokratiaa saada suistettua raiteiltaan Irakissa.

Myös EU ja Britannia, Saksa sekä Ranska liittyivät tuomitsijoiden joukkoon. EU:n ulkopoliittisen johtajan Javier Solanan mukaan iskut muuttivat shiiojen pyhän Ashura-päivän "painajaiseksi ja verilöylyksi". Saksan liittokansleri Gerhard Schröder puolestaan korosti tarvetta nostaa YK:n asemaa Irakissa.

Irakin shiiojen, sunnalaisten ja kurdien poliittiset johtajat julistivat, etteivät iskut pelota heitä luopumaan rauhanomaisen ja demokraattisen maan rakentamisesta. Myös Arabiliitto tuomitsi iskut.

- Nämä olivat raakoja iskuja, jotka eivät ottaneet huomioon Ashuran pyhää luonnetta. Pääsihteeri tuomitsee voimakkaasti nämä rikolliset iskut, joiden tarkoituksena on tappaa ja terrorisoida viattomia siviilejä, liiton lausunnossa sanottiin.

(MTV3-AFP-STT-Reuters)

(Seitsemän uutiset 02.03.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.