Yli puoli miljoonaa salasanaa vuosi nettiin – tapaus uhkaa jäädä mysteeriksi

Vuoden 2011 marraskuussa alkaneet nettisivujen tietomurrot ovat osoittautuneet poliisille haasteellisiksi tutkittaviksi, myöntää keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Timo Piiroinen.

Poliisilla on ollut esitutkinnassa viisi eri tapausta, joissa suomalaiskäyttäjien salasanoja, käyttäjätunnuksia ja sähköpostiosoitteita on vuodettu nettiin. Piiroisen mukaan rikos uhkaa jäädä niin sanotusti "pimeäksi tapaukseksi".

– Kyllä se on valitettavasti mahdollista, ellei jopa todennäköistä, Piiroinen kertoo MTV3 Uutisille.

Poliisi on hakenut ulkomailta oikeusapua asian selvittämiseksi. Rikolliset ovat käyttäneet hyödykseen ulkomaalaisia palvelimia, mikä on hidastanut tutkintaa merkittävästi. Oikeusapua on pyydetty muun muassa Yhdysvalloista, mutta saadulla tiedolla ei ole päästy merkittävästi tutkinnassa eteenpäin.

Rikolliset ovat onnistuneet peittämään jälkensä niin hyvin, ettei poliisi ole päässyt tekijöiden jäljille.

– Tekniikka on niin kehittynyttä, että jälkiä pystytään peittämään. Poliisilla on vain osittaiset lääkkeet näiden selvittämiseen. Ihmiset tekevät kuitenkin virheitä ja kyllä meillä on toiveissa, että asia selviää, Piiroinen sanoo.

MTV3 Uutisten saamien tietojen mukaan poliisi on tehnyt ainakin yhdestä ihmisestä kansainvälisen etsintäkuulutuksen.

Rikolliset vuotivat nettiin yli 120 000 ihmisen käyttäjätunnuksia, salasanoja ja sähköpostiosoitteita. Näiden lisäksi vuoden 2011 marraskuussa yli puolen miljoonan suomalaisen salasanat vuodettiin nettiin. Poliisi on tutkinut tapausta törkeänä tietomurtona sekä henkilörekisteririkoksena. Näiden rikosten teot vanhentuvat viidessä ja kahdessa vuodessa.

Tämän lisäksi poliisi selvittää parhaillaan massiivisten tietomurtojen kohteiksi joutuneiden nettisivujen ja rekisterien ylläpitäjien vastuut. Poliisi selvittää yhteensä kahdeksan ylläpitäjän toimia. Asiassa ei ole kuitenkaan vielä aloitettu esitutkintaa.

Lue myös:

    Uusimmat