Yli puolet terveyskeskuslääkäreistä harkitsee työpaikan vaihtoa

Yli puolet terveyskeskuslääkäreistä harkitsee työpaikan vaihtoa johonkin terveyskeskuksen ulkopuoliseen lääkärintyöhön. Keskeinen syy on työn paine. Lääkäriliiton mukaan tilanne pitää ratkaista siirtymällä takaisin väestövastuuseen.

Lääkäri Ritva Ranta on työskennellyt syksystä Diacorilla Helsingissä. Sitä ennen hän teki töitä Espoonlahden terveysasemalla. Ranta halusi siirtyä kokopäivätyöajasta lyhyempään. Tämä ei julkisella puolella onnistunut.

- Halusin elämääni aikajakson, jolloin voin määrätä paremmin työskentelystäni, yleislääketieteen erikoislääkäri Ranta sanoo.

Ranta pitää sekä uudesta että vanhasta työstään. Ne toki ovat kovin erilaisia:

- Terveyskeskuslääkärin työ on laaja-alaisempi. Paperitöitä on paljon. Potilaat ovat monisairaampia, ja potilaita on paljon. Yksityispuolella potilaat ovat nopeampia. Heillä on yksi tai pari vaivaa.

Ranta myöntää, että terveyskeskuksessa aika ei riitä. Saman tiedostaa kovin moni lääkäri. Yli puolet terveyskeskuslääkäreistä harkitsee työpaikan vaihtoa johonkin terveyskeskuksen ulkopuoliseen lääkärin työhön. Keskeiset syyt ovat nimen oman työajan hallitsemattomuus ja kiire.

Kohti terveysasemaväestövastuuta

Lääkäriliitto tunnistaa tilanteen ja tietää, mitä sille pitäisi tehdä. Liitto ehdottaa, että pitäisi palata väestövastuuseen - modernein maustein.

- Olisi haettava keinoja, jotta päästäisiin moderniin väestövastuuseen, jossa lääkäri voisi hallita työn määrää. Jos me haluamme tämän tilanteen pelastaa, niin sen on onnistuttava. Sen täytyy olla tämän uudistuksen ajuri, vaatii liiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Väestövastuun yksi keskeinen idea on se, että potilas tietää, kuka häntä hoitaa. Potilaan ja lääkärin pompottelu pitäisi saada liiton mukaan kuriin.

- Väestövastuulla on tarkoitettu, että potilaalla on oma selkeä hoitava lääkärinsä. Näinhän meillä ei tällä hetkellä ole. Potilas vaihtelee tiuhaan tahtiin eri toimijoiden välillä. Kiinteämpi ankkuri kyllä tarvitaan, lääkärijohtaja jatkaa.

Pälven ehdotuksessa yksittäisen lääkärin lisäksi terveysasema voisi ottaa vastuun tietystä väestönosasta.

- Terveysasemaväestövastuu tarkoittaisi sitä, että terveysasema on valmis ottamaan määrätyn asukaspoolin hoitoonsa. Se saa järjestäjältä (kunta tai kuntayhtymä) sen verran julkista tukea toiminnalleen, kuin mitä asemalle ilmoittautuu kuntalaisia. Kuntalainen ei valitsisikaan lääkäriä, vaan tuon toimijan. Jos he niin haluavat, he voivat lisätä houkuttelevuuttaan sillä, että aseman sisällä he tarjoavat potilaille vielä mahdollisuuden valita lääkärinsä, jos sen listalle vielä mahtuu, Pälve selventää.

Lääkärin turva paranisi

Moderni väestövastuumalli lisäisi lääkärin turvaa, sillä toisin kuin 1990-luvun alussa, lääkärin sijasta koko terveysasema olisi vastuullinen.

- Aseman toiminta perustuisi sille, että potilas ohjataan häntä aiemmin hoitaneelle lääkärille, koska se on kummankin etu. Jos esimerkiksi Vallilan terveysasemalla on 10 lääkäriä, mutta kovin vähän potilaita, sen tulee itse toimia niin, että tuotot ja kulut menevät tasan. Jos se on sitoutunut hoitamaan 10 000 asukasta, sen se myös tekee, mutta sille asemalle ei voi ohjata vielä tuhatta potilasta lisää. Tästä seuraa työn hallintaa lääkärille ja potilaalle mahdollisuus päästä vastaanotolle suhteellisen nopeasti, Pälve päättää. 

Lue myös:

    Uusimmat