Mainos

Yli puolet irakilaisista vaaliuurnilla

Irakin keskusvaalilautakunnan arvion mukaan kahdeksan miljoonaa kansalaista on käynyt äänestämässä parlamenttivaalipäivänä.

Irakin historiallisten parlamenttivaalien äänestysprosentin arvioidaan jäävän noin 60 prosenttiin. Irakin keskusvaalilautakunnan arvion mukaan äänestämässä vaalipäivän aikana on käynyt noin kahdeksan miljoonaa irakilaista.

Vielä iltapäivällä viranomaiset laskivat äänestysprosentin voivan nousta 72:een. Keskusvaalilautakunta on arvioinut, että lopulliset tulokset julkaistaan vasta kymmenen päivän päästä.

Innokkaimmin vaaliuurnilla ovat käyneet shiiamuslimit, mutta sunnien äänestysaktiivisuus on sen sijaan ollut vähäistä. Sunnien äänestysinnon laimeutta selittää osaltaan se, että sunnimuslimien suurin puolue, Irakin islamilainen puolue, veti ehdokkaansa pois vaaleista.

Vaaleissa valitaan 275-paikkainen väliaikainen parlamentti eli kansalliskokous, jonka tärkein tehtävä on laatia maalle perustuslaki. Tämän jälkeen kansalliskokous hajotetaan ja pysyvä parlamentti on tarkoitus muodostaa vuoden loppuun mennessä. Vaaleissa valitaan jäsenet lisäksi 18 alueparlamenttiin sekä kurdien itsehallintoalueen parlamenttiin Pohjois-Irakissa.

Vaalien odotetaan vahvistavan enemmistön muodostavien shiiamuslimien poliittista asemaa aiemmin vallassa olleiden sunnalaisten kustannuksella.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 30.01.2005)

Yhdysvaltain presidentti George Bush pitää Irakin vaaleja suurena menestyksenä.
(Kymmenen uutiset 30.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.