Mainos

Yli puolet esikoislapsista syntyy avioliiton ulkopuolella

Avioliiton ulkopuolella syntyvien lasten osuus kaikista syntyneistä on kolminkertaistunut kahden viime vuosikymmenen aikana. Nykyään kolmannes kaikista syntyvistä lapsista syntyy avioliiton ulkopuolella, kun vielä 80-luvulla seitsemän lasta kahdeksasta syntyi aviopareille.

Esikoislapsista yli puolet syntyy nykyään avioliiton ulkopuolella. Valtaosa avioliiton ulkopuolella syntyvistä lapsista syntyy avoliitossa eläville vanhemmille.

Yksin eläville äideille syntyvien lasten määrän arvioidaan olevan 5-10 prosenttia kaikista syntyneistä. Vuosittain syntyy yhteensä vajaat 57000 lasta, ja syntyvyys on ollut laskemaan päin.

Kaikkiaan lapsia on Suomessa 1,1 miljoonaa. Tiedot käyvät ilmi Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tuoreesta julkaisusta "Perheet, parisuhteet, lapset. Kehityssuuntia ja käsityksiä perhe-elämän oikeusoloista", jonka on toimittanut Marjukka Litmala.

Lapsiperheeseen kuuluu vajaa puolet

Eri tyyppisiin perheisiin kuuluu noin 80 prosenttia suomalaisista. Perheiden lukumäärä on kasvanut 80-luvulta lähtien, ja nykyisin erilaisia perheitä on Suomessa runsaat 1 400 000.

Kaksi kolmesta perheestä on avioliittoon perustuvia perheitä ja noin viidennes on avoparien perheitä. Loput perheistä ovat yhden vanhemman perheitä.

Lapsiperheiden lukumäärä on vähentynyt 80-luvulta ja niiden osuus kaikista perheistä on pienentynyt. Nykyisin lapsiperheitä on noin 600 000.

Lapsiperheisiin lukeutui kymmenen vuotta sitten noin puolet Suomen koko väestöstä, mutta nykyään osuus on pienentynyt 44 prosenttiin. Noin neljässä viidesosassa lapsiperheistä on yksi tai kaksi lasta.

Uusperheet eivät ole edelleenkään kovin yleisiä. Kaikkiaan uusperheitä on hieman vajaat 50 000, ja näistä vajaassa puolessa vanhemmilla on yhteisiä lapsia.

Sellaisia uusperheitä, joissa on molempien vanhempien aikaisemmista suhteista olevia lapsia sekä parin yhteisiä lapsia, on noin 500 eli prosentti kaikista uusperheistä.

Nykyään erotaan nelikymppisinä

Tilastoiduista parisuhteista hieman vajaa miljoona on avioliittoja ja 270 000 avoliittoja, joiden määrä on yleistynyt 70-luvulta lähtien.

Avioituvuus Suomessa on vähentynyt viime vuosina. Viime vuosina Suomessa on solmittu hieman vajaat viisi avioliittoa tuhatta asukasta kohden vuosittain, kun vastaava luku oli 60-luvulla yli kahdeksan ja 40-luvulla yli kymmenen.

Samaan aikaan kun avioituvuus on vähentynyt, eronneisuus on tuntuvasti kasvanut. Eronneisuus on viime vuosina ollut hieman vajaat kolme avioeroa tuhatta asukasta kohden.

Avioerojen yleistyttyä liittojen kestoajat ovat lyhentyneet. Viime vuosina eroon päättyneet avioliitot ovat kestäneet keskimäärin 12 vuotta ja pääkaupunkiseudulla noin seitsemän vuotta. Nuoret eroavat tilastojen mukaan vanhempia alttiimmin.

Eroava nainen on nykyään tavallisimmin noin 40- ja mies noin 42-vuotias. Avoliitot purkautuvat suhteellisesti useammin kuin avioliitot.

Samaa sukupuolta olevien parisuhteita rekisteröitiin rekisteröinnin mahdollistavan lain ensimmäisenä voimassaolovuonna 483. Jatkossa vuosittain arvioidaan rekisteröitävän noin 200 samaa sukupuolta olevien parisuhdetta. Arvio perustuu muiden pohjoismaiden kokemuksiin, joiden mukaan noin prosentti virallistetuista parisuhteista on samaa sukupuolta olevien suhteita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.