Mainos

Yli neljänneskilon kultakimpale löytyi Miessijoelta

Mikäli kultakimpale todella painaa ilmoitetut 282 grammaa kiilaa se kolmannelle sijalle Suomen kaikkien aikojen suurimpien kultahippujen listalla.

Tiettävästi Suomen kolmanneksi suurin kultahippu on löytynyt Inarista Miessijoelta. Ns. isommushippu painaa 282 grammaa.

Kultahipun löytänyt Risto Telilä kertoo, että hippu löytyi rännistä. Hän nosteli kaivinkoneella maamassoja siiloon, josta maa-aines siiloutui rummun kautta ränniin. Hippu komeili veden seassa rännissä.

-Kyllä siinä sydän pamppaili, kun sen otti käteensä, Telilä kertoi tunnelmiaan löytöhetkellä. Hänen mukaansa paikalla alkoi välittömästi kultajuhlat, jotka jatkuivat myöhään iltaan saakka.

Telilä kertoo, että löytynyt hippu on seitsemän senttimetriä pitkä ja hieman yli viisi senttiä leveä. Paksuutta kimpaleella on puolitoista senttimetriä. Hän arvelee, että hippu on 95-98-prosenttista kultaa.

Kultahippu huutokaupataan

Telilän mukaan kultahippu on tarkoitus laittaa myyntiin, ja sen saa haltuunsa eniten tarjoava. Hippu viedään Geologiselle tutkimuslaitokselle arvioitavaksi syksyllä. Mikäli kultakimpale todella painaa ilmoitetut 282 grammaa kiilaa se kolmannelle sijalle Suomen kaikkien aikojen suurimpien kultahippujen listalla. Tällöin se pudottaa sijalla alaspäin samaisen Marjut Telilän vuonna 1998 löytämän 251 gramman suuruisen ns. pikkumammutin.

Kultamuseon museojohtaja Inkeri Syrjänen kertoo, että Telilä pyysi aikanaan pikkumammutistaan Internethuutokaupassa miljoona markkaa. Miessijoella tehdyllä pikkumammuttia suuremmalla kultalöydöksellä on siten sangen merkittävä rahallinen arvo.

Kimpaleita nimetään koon tai nimipäivän mukaan

Tavallisimpia löydettyjä kultahippuja kutsutaan näiden koon mukaan hengettömiksi, saivarteiksi, täiksi, luteiksi ja russakoiksi. Näitä isommat kultalöydöt puolestaan ovat isommushippuja. Suuren isommushipun löytäjä yleensä nimeää löydöksensä mieleisekseen. Esimerkiksi löytöpäivän nimipäivänsankarin nimen käyttö on yleistä.

Suomen suurin kultahippu Evert löydettiin vuonna 1935 Luttojoelta Inarista. Se painoi 393 grammaa. Hipun löysi Evert Kiviniemi. Toiseksi suurimman kultahipun Aleksin löysi puolestaan Aleks Kiviniemi vuonna 1910. 385 gramman kultahippu löytyi Hangasojan suulta Inarista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.