Mainos

Yli miljoona osallistui paavin messuun Nigeriassa

Yli miljoona ihmistä kokoontui tänään paavi Johannes Paavali II:n pitämään messuun Onitshan kaupunkiin Etelä-Nigeriaan. Maassa kolmipäiväisellä vierailulla oleva paavi painotti messussaan kansallista sopua ja ihmisoikeuksien kunnioittamista.

Messun kohokohta oli vuonna 1964 kuolleen munkin Cyprian Tansin julistaminen autuaaksi. Autuaaksi julistaminen on roomalaiskatolisessa kirkossa viimeinen askel ennen henkilön julistamista pyhimykseksi.

-Nigerialaisten on pyrittävä siihen, että yhteiskunnasta kitketään kaikki, mikä loukkaa yksilön arvokkuutta tai ihmisoikeuksia, julisti paavi ulkoilmamessuun osallistuneille. -Se tarkoittaa erojen sopimista, pääsemistä etnisten vihollisuuksien yli sekä hallinnon rehellisyyttä ja kyvykkyyttä, sanoi paavi. -Kun maanne pyrkii siirtymään rauhanomaisesti kohti demokraattista siviilihallintoa, tarvitaan poliitikkoja - niin miehiä kuin naisiakin - jotka todella rakastavat kansaansa ja haluavat pikemminkin palvella kuin tulla palvelluiksi, jatkoi paavi suorassa puheessaan.

Paavin oli määrä palata vielä tänään maan pääkaupunkiin Abujaan, missä hän keskustelee Nigeriaa johtavien muslimien kanssa. Huomenna paavi pitää messun Abujassa ja tapaa nigerialaisia piispoja.

Saavuttuaan eilen Nigeriaan paavi tapasi vuodesta 1993 maata hallinneen sotilasjohtajan, kenraali Sani Abachan ja Vatikaanin edustaja luovutti sotilasjohdolle 60:n nigerialaisvangin nimet pyytäen sotilasjohtoa vapauttamaan heidät. Nigeria erotettiin Kansainyhteisöstä vuonna 1995 maan huonon ihmisoikeustilanteen vuoksi.

Kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön Amnesty Internationalin mukaan Nigeriassa on noin 200 poliittista vankia. Nigerian 104 miljoonasta asukkaasta noin 50 prosenttia on muslimeja ja alle puolet kristittyjä, joista noin 11 prosenttia on roomalaiskatolisia. Viimeksi paavi vieraili Nigeriassa vuonna 1982.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.