Mainos

Yli miljoona äänesti ennakkoon

Naiset kävivät uurnilla miehiä ahkerammin. Vilkkainta äänestys oli tänään.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys vilkastui selvästi edellisvaaleista. Liki 1,2 miljoonaa kansalaista äänesti ennakkoäänestyksen aikana. Tämän illan alustavan tiedon perusteella jo yli 29 prosenttia äänioikeutetuista on antanut äänensä.

Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa vastaava osuus oli 25,5 prosenttia.

Nyt kirittiin myös vuoden 1999 vaalien ennakkoäänestyksen ohi, sillä tuolloin vajaat 27 prosenttia kansalaisista käytti äänioikeuttaan ennakkoon.

Äänestys sujui edellisvaaleja vilkkaammin kaikkina muina ennakkoäänestyspäivinä paitsi viime perjantaina. Vauhdikkainta äänestys oli tänään, viimeisenä äänestyspäivänä, jolloin noin 270 000 kansalaista eli 6,6 prosenttia äänioikeutetuista kävi ilmaisemassa, kenet haluaisi kansanedustajaksi.

Aiempien vaalien tapaan naiset ovat olleet miehiä innokkaampia ennakkoäänestäjiä. Naisista on jo äänestänyt liki 32 prosenttia, kun miehillä osuus jää vajaaseen 27 prosentin.

Vilkkainta ennakkoäänestys oli viime vaalien tapaan Lapin vaalipiirissä, jossa jo kolmannes äänioikeutetuista on äänestänyt. Manner-Suomen verkkaisinta meno oli Uudellamaalla, jossa joka viides on äänestänyt.

Tuttuun tapaan äänestysinto kohosi iän myötä. 65-74-vuotiaista jo yli puolet on antanut äänensä. Peränpitäjiksi jäivät nuoremmat ikäluokat: 18-24-vuotiaista vajaat 15 prosenttia on äänestänyt ennakkoon.

Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.