Yli-Jaskari valmentaa brittiampujia kiväärimenestykseen

Lontoon olympialaisten läheisyys leimaa Britannian panostuksia kaikkeen olympiaurheiluun. Nurmolainen Kimmo Yli-Jaskari on päässyt seuraamaan aitiopaikalta, miten britit valmistautuvat suuriin tekoihin 2012 kotikisoissa. Hän valmentaa Britannian kivääriampujia.

- Suomessa ollaan aika kaukana perässä resursseissa. Parhaat brittiurheilijat saavat vuosittain noin 707 000 puntaa tukea, Yli-Jaskari kuvaa.

Summa on lähes 907 000 euroa. Siihen suhteutettuna Suomen 157 000 euron urheilijapalkka on pikkurahoja, vaikka lajiliittojen erilaiset tuet nostavat summaa noin kymppitonnilla.

Isossa urheilumaassa myös muut tukitoimet ovat kohdallaan. Lajiharjoittelun avuksi järjestelmä takaa muun muassa ravitsemusvalmennusta, fyysistä valmennusta ja terveydenhuoltopalveluja.

- Urheilijat on porrastettu kolmeen ryhmään. On podium-urheilijoita (mitalitoivot), development-ryhmä (tulevaisuuden huiput) ja juniorit. Myös juniorit saavat kuukausittaista tukea, Yli-Jaskari kertoo.

Yli-Jaskari oli Sydneyn olympialaisten aikaan Suomen ampujien päävalmentaja. Britanniassa hän aloitti vuonna 2004 vedettyään sitä ennen jo valmentajakoulutusta maassa.

Cooperille manttelinperijöitä

Yli-Jaskarin tehtävä on varmistaa, että britit saavat kasvatettua kiväärilajeihin Malcolm Cooperin manttelinperijöitä. Cooper voitti vuonna 1984 ja 1988 olympiakultaa pienoiskiväärin täysottelussa ja jatkoi vuonna 1990 saman lajin maailmanmestaruudella.

Jälkikasvu on jo nousussa. Kahden vuoden takaisissa MM-kisoissa Zagrebissa Yli-Jaskarin ryhmästä Matthew Thomson voitti pienoiskiväärin 60 laukauksen makuukisan junioreissa, ja brittikolmikko juhli samassa kisassa joukkuekultaa.

Zagrebin kultatrio ei ole vielä mukana Pekingissä, mutta perjantaina alkavissa pienoiskiväärikisoissa Yli-Jaskarin valmennettava Jonathan Hammond on varteenotettava tekijä. Hän sijoittui Rio de Janeiron maailmancupissa tänä vuonna viidenneksi (60 ls makuu).

Kohteliaisuus ennen kaikkea

Yli-Jaskarin mukaan ulkomailla valmentamisen suurin haaste on kulttuuriin tutustuminen.

- Brittitapa valmentaa on konservatiivista ja kohteliasta. Siellä ei auta laukoa päin pläsiä, suomalaiseen suoruuteen tottunut Yli-Jaskari vertaa.

Brittien kivääriampujat ovat harjoitelleet Pekingiä varten pääosin ulkomailla. Niinpä Yli-Jaskarillekin on kertynyt tähän vuoteen jo 130 matkapäivää. Kolmen lapsen isälle tahti on armoton.

- Täytyy nyt katsoa, mitä teen jatkossa. Matkustaminen rassaa, leiritykseen tiiviisti osallistuva Yli-Jaskari arvioi.

Työ brittien kanssa on Yli-Jaskarin mukaan syönyt hänen osallistumistaan olympia-ampuja Marjo Yli-Kiikan valmennukseen. Kalenterista ei löydy vapaata, ja Suomessa valmentajat toimivat yleensä talkoovoimin.

- Se on kohtuullisen kallis ja aikaa vievä harrastus, Yli-Jaskari totesi.

Britannian kivääriampujien valmennuksen lisäksi Yli-Jaskari on Suomen miesten golfmaajoukkueen kapteeni, joka toimii joukkueenjohtajana.

- Golfin amatöörien MM-kisat ovat vasta lokakuussa, joten sikäli lajit eivät mene päällekkäin, Yli-Jaskari naurahti kiireitään.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat