Mainos

Yli 4,5 kilon vauvalla kohonnut kuolemanriski

Yli neljä ja puolikiloisilla lapsilla on kohonnut riski sairastua aikuisiällä. Vaara sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai diabetekseen kohoaa kymmeniä prosentteja. Korkea syntymäpaino lisää näin ennenaikaisen kuolemanriskiä. THL:n erikoistutkija Eero Kajantien mukaan riskiryhmään kuuluvat yli 4,5 kiloisten lisäksi alle 2,5 kiloiset lapset.

Aikuisiän terveydelle on merkityksellistä, mitä sikiöaikana tapahtuu. Kohdussa tapahtuva kehitys voi lisätä esimerkiksi korkean verenpaineen riskiä. Tämä yhdistettynä elintapoihin voi aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman. Taustalla on useita eri tekijöitä.

Kajantie on ollut mukana tekemässä kansainvälistä laajaa tutkimusta, joka julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä. Aineistossa mukana oli vuosina 1924 - 44 syntyneitä suomalaisia.Tutkimuksessa mukana oli kaikkiaan 400 000 ihmistä, joista 40 000 menehtyi seurannan aikana.

Auki jäi yhä useita kysymyksiä koskien keskosten riskitekikijöitä, toteaa Kajantie. Keskosten kohonneita riskejä selvitetään nyt useissa suomalaistutkimuksissa.

MTV3

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.