Mainos

Yli 250 000 euron kavallus meni läpi tilintarkastajilta

Tilintarkastusyhtiö Audiator ja sen tilintarkastaja ovat saaneet huomautuksen alan hyvän tavan vastaisesta työstä. Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi asiasta päätöksen hiljattain.

Tilintarkastuksista annetaan vain harvoin huomautuksia. Valituksiakin julkishallinnon ja -talouden tilintarkastuslautakunnalle (JHTT-lautakunta) tehdään vain muutamia vuodessa. Kuntaliiton omistama Audiator on maan suurin julkispuolen tilintarkastusyhtiö.

Huomautus tuli tilintarkastuksista Oriveden seurakunnassa. Niissä jäivät huomaamatta seurakunnan talouspäällikön tekemät yli 250000 euron kavallukset.

Talouspäällikkö tuomittiin Tampereen käräjäoikeudessa vankilaan. Tilintarkastuskertomuksissa ei ollut huomautettu seurakunnan taloudenhoidosta, vaan puollettu vastuuvapauden myöntämistä seurakunnan vastuuhenkilöille.

Rikosten paljastuttua seurakunta pyysi JHTT-lautakuntaa tutkimaan, onko vuosina 1997-2002 tehdyt tilintarkastukset tehty hyvän tilintarkastustavan mukaisesti.

Lautakunta huomautti yhtiötä ja vastuunalaista julkishallinnon ja -talouden tilintarkastajaa. Sen mukaan hyvää tilintarkastustapaa ja säännöksiä oli rikottu huolimattomuuden takia. Yhtiö ei muun muassa ollut varannut tarpeeksi aikaa riittävän laajaan tarkastukseen. Sen olisi pitänyt myös edellyttää, että seurakunnan taloushallinnon järjestelmät tarkastetaan osana tilintarkastusta.

"Kireä aikataulu yleinen ongelma"

Audiator vaati päätöksen ja huomautuksen kumoamista ensin Helsingin hallinto-oikeudessa ja sitten KHO:ssa.

Yhtiö perusteli vaatimustaan muun muassa sillä, että sen mielestä tilintarkastukseen käytettävästä ajasta päättää työn tilaaja. Tilintarkastus oli yhtiön mukaan riittävästi ohjeistettu ja olosuhteet vaikeat, koska taitavan rikoksen tekijä oli virka-asemassa seurakunnassa. Yhtiö vetosi myös siihen, että tilintarkastuksiin varatun ajan riittävyys oli yleinen ongelma seurakunnissa.

Hallinto-oikeus ei kumonnut huomautusta, eikä ratkaisu muuttunut KHO:ssa.

STT:n tietojen mukaan julkisen sektorin tilintarkastuksista käydään kovaa kilpaa jopa työn laadun kustannuksella. Alan yhtiöillä on ollut aika ajoin hyvinkin kärkevää sanottavaa toistensa tarjouksista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.