Yli 2000 Yhdysvaltoihin pyrkivää siirtolaista on joutunut karanteeniin sikotautiepidemian takia – eristys vaikeuttaa oikeusavun saamista

Yhdysvaltain vastaanottokeskuksissa yli 2000 ihmistä on joutunut karanteeniin sikotautiepidemian takia. Keskuksissa leviää myös muita tartuntatauteja. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Louisianan maaseudulla sijaitsevassa keskuksessa puhkesi sikotauti tammikuun alussa. Se tarkoitti keskuksessa oleville siirtolaisille sitä, että heidät suljettiin eristyksiin.

Keskuksen asukas, 19-vuotias Christian Mejia kertoo Reutersille, että jos yksikin ihminen sairastuu, kaikki joutuvat kärsimään.

Mejia oli ennen karanteenia ajatellut, että hän voisi saada turvapaikan Yhdysvalloista, sillä hän oli saanut itselleen asianajajan. Karanteenin takia asianajajaa ei kuitenkaan päästetty keskukseen. Mejia ei päässyt myöskään esimerkiksi kirjastoon.

Mejian turvapaikanhakuun liittyvää oikeusprosessia jatkettiin ilman asianajajaa. Helmikuussa hän sai karkotuspäätöksen. Hondurasista lähtöisin oleva Mejia aikoo valittaa päätöksestä, Reuters kertoo.

Tauti leviää herkästi

Sikotauti leviää herkästi, etenkin kun keskuksissa on ennätyksellisen paljon siirtolaisia ja ihmiset siirtyvät paikasta toiseen. 

Asiantuntijat pitävät Reutersin mukaan ongelmallisena sitä, että karanteeni vaikeuttaa siirtolaisen mahdollisuutta saada tarvitsemaansa oikeusapua turvapaikkaprosessissa.

Paikalliset viranomaiset ovat kertoneet taudin leviämisen syyksi sen, että Yhdysvaltoihin on tullut paljon siirtolaisia Keski-Amerikasta. Tämän ei kuitenkaan pitäisi selittää tautitapausten korkeaa määrää, sillä esimerkiksi Guatemalassa ja Hondurasissa rokotuskattavuus on yli 90 prosenttia. 

Lue myös:

    Uusimmat