Yli 200 havainnoijaa vahtimaan kesän levätilannetta

Suomen ympäristökeskuksen mukaan levät kukkivat merialueilla tänä keväänä sekä ajallisesti että määrällisesti normaaliin tapaan. Myrkyllisiä piilevä- ja panssarileväkantoja Suomessa ei ole havaittu. Koska pintavesien fosforipitoisuus on itäisellä Suomenlahdella jäänyt suhteellisen korkeaksi, sinilevien runsas esiintyminen kesällä on mahdollista.

Kasviplanktonin kevätkukinta alkaa, kun valo lisääntyy ja pintavesi lämpenee. Kukintaa ylläpitävät talven aikana veteen kertyneet ravinteet. Kuluvana vuonna levien kevätkukinta on ympäristökeskuksen mukaan yleisesti ottaen normaalilla tasolla, mutta esimerkiksi Pohjois-Itämerellä on havaittu paikallisesti runsasta kukintaa. Levien kukinta merialueilla alkoi pääosin huhtikuussa. Sen sijaan järvet ovat vasta vapautuneet tai vapautumassa jääpeitteestä ja levähavaintoja on vasta muutamista järvistä. Piilevien ja panssarisiimalevien muodostuma kevätkukinta toistuu Itämerellä vuosittain jäänlähdön jälkeen. Sinileväkukinnat ajoittuvat yleensä loppukesään.

Levätilanne selville joka viikko

Levätilanteesta tiedottaminen tehostuu tänä kesänä. Alueelliset ympäristökeskukset kouluttavat yli 200 havainnoitsijaa, joiden tehtävänä on seurata tietyn vesialueen levätilannetta viikoittain. Havainnoijat tarkkailevat sinilevä- ja rihmaleväesiintymiä. Mikäli leviä on havaintopaikalla runsaasti, tarkkailija lähettää näytteen alueelliseen ympäristökeskukseen lajimääritystä varten. Merialueiden leväkukintatilannetta seurataan useisiin kauppalaivoihin asennettujen automaattilaitteiden avulla. Tiedotusvälineet saavat viikoittain tiedotteen maan levätilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat