Mainos

Yli 20 sairastui hengitystietulehdukseen Tohmajärvellä

Terveyskeskuksen potilaiden lisäksi tauti on iskenyt myös hoitajiin. Joka kolmas terveyskeskuksen henkilökunnasta on sairaana.

Ärhäkkä hengitystietulehdus on riehunut alkuviikon Tohmajärven terveyskeskuksen vuodeosastolla Pohjois-Karjalassa. Kuumeiseen tulehdukseen on sairastunut yhteensä 24 henkilöä. Sairastuneista yhdeksän on hoitajia ja 15 terveyskeskuksen vuodeosaston iäkkäitä potilaita.

Sairastuneet on eristetty terveyskeskuksen yhteen siipeen. Potilailla on kuumeen lisäksi yskää ja hengenahdistusta.

- Osalla potilaista tulehdusarvot ovat kohonneet ja yleiskunto on laskenut. Kukaan ei ole kuitenkaan vakavasti sairas, kertoo Tohmajärven terveyskeskuksen johtava lääkäri Markku Savola.

Laajaksi paisuneen epidemian syytä ei toistaiseksi tiedetä. Hengitystieinfektio tarttuu todennäköisesti potilaasta toiseen, mutta taudin aiheuttaja voi Savolan arvion mukaan löytyä myös vesijohtovedestä tai ilmastoinnista.

- Sen aiheuttaa joko bakteeri tai virus. Itärajan yli tämä tauti on tuskin tullut, eikä tämä ole myöskään lintuinfluenssaa, Savola kertoi.

Ensimmäiset sairastuivat maanantaina

Epidemia havaittiin maanantaina, kun potilaiden lisäksi ensimmäiset hoitajat sairastuivat. Eilen sairastui eniten potilaita ja hoitajia ja tänäänkin vielä kaksi. Tohmajärven terveyskeskus on joutunut hälyttämään töihin koko reservissä olleen henkilöstönsä. Terveyskeskuksessa on henkilökuntaa yhtensä 27, joten joka kolmas on sairaana.

- Eristetylle vuodeosastolle ei oteta uusia potilaita, sinne ei sallita myöskään vierailuja. Sairastuneille on aloitettu antibioottihoito. Kolme potilasta lähetettiin Joensuuhun keskussairaalaan lisänäytteiden ottamista varten, Savola kuvaa tilannetta.

Tartuntatautilääkäri Katariina Kainulainen Kansanterveyslaitoksesta arvioi, että samantyyppisiä epidemioita todetaan Suomessa vuosittain muutamia. Tohmajärvellä sairastuneiden määrä on kuitenkin jo suuri. Alustavia tutkimustuloksia epidemian aiheuttajasta saadaan laboratorionäytteistä tällä viikolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.