Mainos

Yli 16 000 ihmistä joutui oikeuteen – syynä koululaisten lintsaus

Britanniassa yhä useampi vanhempi joutuu oikeuteen lapsensa koulupinnauksesta.

Viime vuonna yli 16 000 ihmistä pantiin syytteeseen siitä, että ei ollut varmistanut jälkikasvunsa kouluun menoa, uutisoi brittimedia. Määrä lisääntyi neljänneksellä vuodesta 2013. 

Oikeudet määräsivät sakkorangaistuksen yli 9 000 vanhemmalle. Keskimäärin sakko oli 172 puntaa eli 140 euroa. 18 ihmistä sai vankeusrangaistuksen. 

Koulut voivat määrätä vanhemmille 60 punnan sakon lasta kohti, mutta tietyissä tapauksissa asia voidaan viedä myös oikeuteen. Oikeudessa maksimi on 2 500 puntaa sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

Tiukkojen koulupinnauksen vastaisten toimien puoltajat tähdentävät säännöllisen koulunkäynnin merkitystä.

– Koulunkäynti on todella ratkaisevaa nuoren koulutuksen ja tulevaisuuden näkymien kannalta, perustelee Malcolm Trobe koulujen johtoporrasta edustavasta yhdistyksestä Guardian-lehden mukaan.  

Lomamatka johti rikosrekisteriin

Kaikki eivät suhtaudu yhtä myönteisesti nykyisiin vanhempiin kohdistuviin rangaistuskäytäntöihin. Rachel Burrows vanhempien nettisivusto Netmumsista pohtii, että tapauksia on monenlaisia ja mikä sopii yhteen, ei sovi toiseen.  

– Monissa tapauksissa perhe voi olla kriisissä tai vanhemmilla voi olla mielenterveysongelmia tai riippuvuuksia, Burrows kommentoi Guardianin mukaan.

– Näissä tapauksissa sakot tai vankeus eivät auta vaan vanhemmat tarvitsevat ammattimaista tukea kääntääkseen elämänsä suuntaa ja ollakseen parempia vanhempia. 

Yleisradioyhtiö BBC:n haastattelema isä kertoo joutuneensa maksamaan lähes 1 000 punnan sakot siitä, että vei perheensä lomalle kouluaikaan. 

– Sen lisäksi olen nyt rikosrekisterissä, puolustusministeriölle työskentelevä Stewart Sutherland sanoo. 

Lomasta päätettiin, kun Sutherland ei viiteen vuoteen ollut saanut vapaata koulujen loma-aikaan. Mitkään selitykset eivät auttaneet, ja koulu lätkäisi sakon. Sutherland valitti oikeuteen, mutta turhaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.