Mainos

Yli 130 Itämerisitoumusta annettu

Ensi viikolla Helsingin Finlandia-talolla järjestettävään Itämeri-huippukokoukseen on tulossa 350 osanottajaa. Tähän mennessä yritysten, järjestöjen, kaupunkien ja tutkimuslaitosten edustajat ovat jo antaneet yli 130 sitoumusta, joilla parannetaan Itämeren tilaa. Itämeren rantavaltioiden sitoumukset julkistetaan vasta kokouksessa.

- Tässä kokouksessa poikkeuksellista on se, että kaikki voivat tehdä sitoumuksia Itämeren hyväksi. Jokainen kokouksen osallistuja tekee käytännöllisen sitoumuksen, miten omalla toiminnallaan aikoo parantaa Itämeren tilaa, kertoo yksi kokouksen ideoijista ja isännistä, Baltic Sea Action Group- säätiön hallituksen puheenjohtaja, Ilkka Herlin.

Huippukokoukseen osallistuu arvovaltainen joukko Itämeren rantavaltioiden ja hallitusten päämiehiä. Paikalle saapuvat muunmuassa Venäjän pääministeri Vladimir Putin, Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, Latvian ja Liettuan presidentit sekä Viron, Norjan ja Tanskan pääministerit. Suomesta kokoukseen osallistuvat sekä presidentti Tarja Halonen että pääministeri Matti Vanhanen. Saksasta paikalle saapuu maatalousministeri ja Puolasta varapääministeri.

- Uskon, että huippukokous johtaa myös siihen, että hallitukset vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta nopeuttavat toimia Itämeren pelastamiseksi, sanoo Ilkka Herlin.

Yritysten toivotaan lahjoittavan omaa osaamistaan Itämeren pelastamiseen. Monissa sitoumuksissa on jo esitetty aivan uudenlaisia keinoja Itämeren tilan kohentamiseen. Esimerkiksi maatalouden päästöjen vähentämiseen tarjotaan uusia keksintöjä.

Tarkoitus on myös seurata, että kokouksessa annetut lupaukset toteutetaan.

- Jos ihminen tai organisaatio tekee sitoumuksen eikä toteuta sitä, se on tietenkin häpeällistä itse kullekin. Pakottaa emme voi, mutta lähdemme siitä, että kun yhdessä luvataan jotain, niin tehdään se sitten myös, vakuuttaa Ilkka Herlin.

(MTV3)

KATSO ILKKA HERLININ KOKO HAASTATTELU

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.