Mainos

Yli 120 koulu-uhkausta 10 päivässä - aseitakin takavarikoitu

Kauhajoen koulusurman jälkeisten vajaan kahden viikon aikana on poliisin tietoon tullut yli 120 oppilaitosuhkausta.

Poliisin mukaan Kauhajoen tapahtumat lisäsivät selkeästi uhkausten määrää, sillä Jokelan ja Kauhajoen surmien välisenä aikana poliisin tietoon tuli runsaat 80 uhkausta. Poliisi arvelee myös, että ilmoitusherkkyys on kasvanut Kauhajoen surmien jälkeen.

Keskusrikospoliisi on kartoittanut lääneittäin poliisin tietoon tulleet uhkaukset 23.9. - 3.10.2008 väliseltä ajalta. Valtaosa uhkauksista on kirjattu Etelä-Suomen läänissä.

Yleisimmin uhkaukset on esitetty suullisesti oppilaitoksen opettajille tai oppilaille. Uhkauksia on myös kirjoitettu koulun seiniin tai kalusteisiin sekä esitetty internetissä tai lähetetty tekstiviesteinä.

Muutama ase otettu pois

Useimmissa tapauksissa poliisi on saanut selville uhkaajan henkilöllisyyden.

Uhkaajia on kuulusteltu tai puhutettu sekä keskusteltu vanhempien ja opettajien kanssa.

Vakavimmissa tapauksissa poliisi on ottanut henkilöitä kiinni ja tehnyt kotietsintöjä. Muutamia henkilöitä on toimitettu lääkärin hoitoon. Samoin muutamalta henkilöltä on otettu aselupa ja ase pois.

Poliisi haluaisi lopettaa Kauhajoen tapahtumien jälkeen alkaneet laittomat kouluihin kohdistuneet uhkaukset.

Kaikki tapaukset tutkitaan

Poliisi pyytää uhkauksia suunnittelevia ajattelemaan uhkausen seurauksia, viattomille aiheutettua vahinkoa ja toipumassa olevia ihmisiä.

Ylikomisario Seppo Sivulan mukaan suurin osa on pilailmoituksia, joihin vain kuluu poliisin aikaa.

-Meidän on pakko kuitenkin suhtautua näihin kaikkiin vakavasti, hän jatkaa. Joissakin voi olla jotain ihan vakavaakin taustalla, hän toteaa.

Ylikomisario Sivulan mukaan poliisi tutkii jokaisen uhkauksen, ja perättömän uhkauksen tekijä voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen. Uhkausten takana ovat olleet nuoret, jotka eivät ole ajatelleet tekojensa seurauksia.

-Se on ollut monelle nuorelle yllätys, että poliisi tulee kotiin ja takavarikoi tietokoneet ja ottaa henkilön mahdollisesti kiinni ja vie kuulusteluihin. Se onkin sitten vakava paikka, Sivula sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.