Yli 12 vuotta jatkunut ostopalvelu oli laiton

Pohjois-Karjalan poliisilaitos joutuu luopumaan yksityisen vartiointiliikkeen käytöstä kiinniotettujen vartioinnissa. Ostopalvelun käyttäminen on eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tuoreen päätöksen mukaan perustuslain vastaista.

Poliisi on ostanut vartiointipalveluja Pohjois-Karjalassa jo 12 vuotta. Järjestely on ollut käytössä Kiteen, Lieksan ja Nurmeksen poliisiasemilla. Vuosittain poliisiasemilla on säilytetty yhteensä yli 1000 kiinniotettua. Ostopalvelua on perusteltu kustannussyillä ja pitkillä välimatkoilla.

Vartiointimenettelystä kanteli poliisin asiakkaaksi joutunut yksityishenkilö. Apulaisoikeusasiamies päätti, että poliisin säilytettävänä olevien henkilöiden vartiointi on perustuslain 124 pykälässä tarkoitettu julkinen hallintotehtävä, jota ei voi antaa muille kuin viranomaisille.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan tehtävien siirto yksityiselle vartiointiliikkeelle pitää määritellä laissa uudelleen, jos sellaista menettelyä tarvitaan.

Valtava ajorumba edessä

Poliisi on käyttänyt vartiointiliikkeen palveluja saadakseen vähäiset poliisiresurssit tärkeämpiin tehtäviin. Juoppojen valvominen putkassa kun vie kohtuuttomasti työaikaa.

- Vartiointiliike on hoitanut tehtävää poliisin johto- ja valvontavastuulla ilta- ja yöaikana, apulaispoliisipäällikkö Pentti Nurminen kertoo.

Erittäin toimivaksi osoittautunut ja kustannustehokas malli ajetaan alas alkuvuodesta irtisanomisajan jälkeen. Poliisilla on kaksi vaihtoehtoa panna juopporalli lain edellyttämään kuntoon.

- Joko kuskaamme kaikki maakunnan kiinniotetut Joensuun pääpoliisiasemalle pisimmillään yli 100 kilometrin päähän tai perustamme useita uusia virkoja poliisiasemille vartiointitehtäviin, laskee Nurminen.

Lisää rahaa poliisille ei kuitenkaan ole luvassa kiinniotettujen vartiointia varten, vaan järjestelyt joudutaan tekemään olemassa olevilla rahoilla.

- Pitää arvottaa asioita, mikä on tärkeää poliisityötä ja mikä ei.

Apulaispoliisipäällikkö Nurmisen mukaan kiinniotetun asema ei ainakaan parane kantelun pohjalta.

- Tässähän käy niin, että putkassa herännyt kaveri saattaakin huomata olevansa 120 kilometrin päässä sammumispaikkakunnalta. Palaile siinä sitten takaisin kotiin, jos vaikkapa julkista kulkuneuvoa ei olekaan aina tarjolla, Nurminen pohtii tulevaisuutta.

Hallitus pohtii parhaillaan harvaan asuttujen alueiden turvallisuustilanteen kohentamista. Yhtenä vaihtoehtona on madaltaa viranomaisyhteistyön välisiä raja-aitoja.

Lue myös:

    Uusimmat