Mainos

Yli 110 miljoonaa lasta ilman koulua

Toissa vuonna maailman lapsista 113 miljoonaa vietti yhä päivänsä jossain muualla kuin koulussa, kertoo YK-järjestöjen vastavalmistunut tilasto. Määrä on 14 miljoonaa pienempi kuin vuonna 1990. Vuosikymmen sitten pidetyn kansainvälisen koulutuskonferenssin tavoite oli kuitenkin paljon kunnianhimoisempi: kaikille lapsille haluttiin turvata peruskoulutus vuoteen 2000 mennessä.

Maailmassa syntyy viisi lasta sekunnissa

Viikonvaihteessa Senegalissa päättyneessä uudessa YK-konferenssissa saman tavoitteen saavuttamiseen sovittiin optimisesti viisi vuotta lisäaikaa. Kuluneen vuosikymmenen aikana koulutus on lisääntynyt vain jonkin verran väestönkasvua nopeammin ja köyhyyden tai sodan koettelemissa maissa kouluun pääsevien osuus on jopa pienentynyt.
Vaikeimpina haasteina pidetään Aasian ja Afrikan eteläosia. Toisaalta osa kehitysmaista on onnistunut kohentamaan huomattavasti koulutilastojaan. Esimerkiksi Malissa kouluun pääsi toissa vuonna 40 prosenttia lapsista eli miltei kaksi kertaa niin moni kuin vuosikymmen sitten. Ugandassa koululaisten osuus nousi 53 prosentista 87 prosenttiin.

Lukutaitoisia jo yli kolme miljardia

Vaikka kouluttamattomien määrä ei ole romahtanut haaveiltua vauhtia, koulutettujen lasten määrä väestönkasvun myötä ampaissut ylöspäin. Koulua kävi 1998 jo 681 miljoonaa lasta. 1990 koululaisia oli 599 miljoonaa, joten vuosittain kouluun pääsee keskimäärin kymmenen miljoonaa uutta lasta. Heistä runsas puolet on tyttöjä. Ilman koulutusta jäävistä lapsista liki 60 prosenttia on vielä tyttöjä. Lukutaitoisia on maailmassa jo 3,3 miljardia eli yli kaksi kertaa niin monta kuin vuonna 1970. Silti lukutaidottomia aikuisia on yhä 880 miljoonaa.
Maakohtaiset tilastot tukevat uskoa siihen, että koulutus ja etenkin naisten kouluttaminen auttaa hillitsemään myös maapallon ylikansoitusta. Maailman väekkäimmistä valtioista väestönkasvunsa ovat saaneet parhaiten kuriin Bangladesh, Kiina, Intia ja Indonesia, jotka ovat myös panostaneet merkittävästi peruskoulutukseen, kertovat YK-järjestöjen tiedot. Myös muut pelätyn väestöräjähdyksen suuret riskimaat ovat sekä lisänneet kansalaistensa koulutusta että saaneet väestönkasvuaan hillittyä yli odotusten.

Koulutusta kaikille

Kaikesta maailman peruskoulutuksesta 63 prosenttia rahoitetaan valtioiden budjeteista. 35 prosenttia rahasta tulee joko perheiltä tai järjestöiltä ja muilta yksityisiltä rahoittajilta. Vain kaksi prosenttia koulutusmenoista kustannetaan ulkomaisilla avustuksilla. Selvityksen maailman perusopetuksen tilasta laativat Senegalin Education for All -foorumia varten viisi YK-järjestöä Unesco, Unicef, UNDP, UNFPA ja Maailmanpankki yhdessä. Siihen on kerätty tiedot kaikkiaan 188 maasta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.