Yli 100 hoitoon saastuneen veden vuoksi Nokialla

Juomavesiputkistoon pääsi keskiviikkona 400 000 litraa puhdistettua jätevettä. Virhe huomattiin vasta perjantaina. Hanaveden käyttöä pitää odottaa vielä päiviä.

Yli sata ihmistä on hakeutunut hoitoon saastuneen hanaveden vuoksi Nokialla Pirkanmaalla. Nelisenkymmentä potilasta on joutunut tiputukseen.

- Tietojeni mukaan kenenkään tila ei ole hengenvaarallinen, kertoo Pirkkalan ympäristöterveyspäällikkö Outi Lepistö.

Epidemian aiheutti vesijohtoverkostoon keskiviikkona päätynyt jätevesi, joka on peräisin vedenpuhdistamolta. Ensimmäiset potilaat tulivat terveyskeskukseen torstaina.

- Sairastuneita voi tulla lisää, sillä tauti saattaa itää useita päiviä.

Nokialaiset saattavat päästä käyttämään hanavettä vasta loppuviikolla. Lepistön mukaan ainakin muutama päivä kuluu, ennen kuin vettä voi turvallisesti käyttää.

- Vettä voi taas käyttää, kun se on testeillä todettu puhtaaksi.

Käyttövesi pitää keittää

- Isoimman riskin alueella asuu noin kymmenentuhatta ihmistä, mutta olemme kehottaneet kaikkia nokialaisia toistaiseksi keittämään käyttövetensä, ympäristöterveyspäällikkö Lepistö sanoi.

Vettä tulee keittää viisi minuuttia. Esimerkiksi jotkut allergikot eivät voi käyttää vettä edes pesuun.

Vesilaitos klooraa nyt vettä kuusi kertaa tavallista enemmän. Vesilaitos suosittelee juoksuttamaan vettä Nokianvirran eteläpuolen alueella sekä Haavistolla ja Harjuniityssä, jotta saastunut vesi poistuu.

Vettä on hyvä juoksuttaa muutaman kerran vuorokaudessa noin 15 minuuttia kerrallaan. Vesilaitos hyvittää myöhemmin ylimääräisen vedenkulutuksen.

Eilen ja tänään vesilaitos jakoi alueen asukkaille 60 000 litraa pullotettua vettä.

Moni nokialainen on tuohtunut siitä, ettei saastuneesta vedestä ole tiedotettu kunnolla. Asukkaille alettiin jakaa viikonloppuna tiedotetta tilanteesta postilaatikoihin.

400 000 litraa jätevettä putkiin

Laajan epidemian aiheutti kiintoaineksesta puhdistetun jäteveden pääsy juomavesiverkostoon. Nokian vesilaitoksen johtaja Juha Menonen arvioi, että jätevettä pääsi juomavesiverkostoon yli 400 000 litraa.

Saastunut vesi selvisi sairastumisten syyksi perjantaina. Heti keskiviikkona vesilaitos oli saanut ihmisiltä kommenttia ruskehtavasta juomavedestä.

Verkostoon päässyt jätevesi on niin sanottua teknistä vettä. Sitä on jo puhdistettu, mutta siinä on edelleen runsaasti bakteereja.

Vesijohtoverkko ja tekninen vesijohtoverkko olivat venttiilin kautta toisiinsa yhteydessä. Venttiili oli auennut keskiviikkona, eikä vikaa havaittu heti. Yhteys on nyt poistettu, eikä vahinko pääse toistumaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat