Mainos

Yli 10 häviää jäljettömiin joka vuosi - näin poliisi etsii kadonneita

Poliisille tulee päivittäin ilmoituksia kadonneista henkilöistä.

Kadonneiden joukossa on niin pikkulapsia kuin muistisairaita vanhuksia - ja kaikkea siltä väliltä. Suurin osa kadonneista löytyy, mutta osa tapauksista jää mysteeriiksi.

KADONNEET

Keskusrikospoliisin mukaan vuosittain tehdään noin 1000 katoamisilmoitusta.

Suurin osa kadonneista löytyy, mutta vuosittain noin 10-15 ihmistä jää selittämättömästi kadoksiin.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on noin 550 selittämättömästi kadoksissa olevaa ihmistä.

– Vuosittain tehdään noin tuhat katoamisilmoitusta. Suurin osa löytyy poliisin operatiivisen kenttätoiminnan avulla muutaman tunnin sisällä ja kunnossa, kertoo rikosylikomisario Göran Wennqvist keskusrikospoliisista.

Kun ihminen katoaa, paikallispoliisi voi tehdä aluksi etsintätoimenpiteitä, mutta varsinainen katoamisilmoitus kirjataan vasta vuorokauden kateissa olon jälkeen.

– Kun poliisille tai hätäkeskukseen ilmoitetaan henkilön katoamisesta, selvitämme aluksi kadonneen elinpiirejä, kulkureittejä ja tuttavia. Jos on kyse koululaisesta, kyselemme koulukavereilta, krp:n rikosylikomisario Tero Haapala kuvailee.

– Usein ihan muutaman tunnin kuluessa kateissa ollut henkilö ilmoittautuu läheisilleen, jolloin ensitoimet peruuntuvat, Haapala jatkaa.

Etsintä voimassa koko ajan

Katoamisilmoituksen jälkeen kadonneen henkilön etsinnän aloittaa paikallispoliisi. Jos henkilö jää kateisiin yli neljäksi viikoksi, paikallispoliisi siirtää kadonneen tiedot krp:n rekisteriin.

– Samalla haetaan kadonneesta tunnistetietoja muun muassa lääkäreiltä, omaisilta, terveyskeskuksista ja hammaslääkäristä. Tiedot ylläpidetään maanlaajuisessa rekisterissä, sanoo Wennqvist.

Kadonneen etsintä aloitetaan tavallista aiemmin, jos kyse on lapsesta, vanhuksesta tai henkilöstä, joka ei kykene pitämään itsestään huolta. Etsintä aloitetaan varhaisemmin myös talviaikaan.

– Kun tilanne on akuutti, etsimme kadonnutta ympäristö- ja maastoetsinnöillä. Jos kadonneen liikkeiden selvittämisestä ei ole apua, teemme henkilöstä etsintäkuulutuksen.

– Etsinnät ovat käynnissä koko ajan jollain tasolla. Jos uutta tietoa ilmenee, tarkistamme niitä koko ajan, rikosylikomisario Göran Wennqvist sanoo.

Yli 500 kadonnutta

Keskusrikospoliisin mukaan syitä henkilön katoamiselle voi olla useita.

– Kesällä nuoria katoaa vapaaehtoisisesti, halutaan kokeilla siipiä ja olla seikkailunhaluisia. Sama ilmiö on havaittavissa nuorehkoilla, keski-ikäisillä miehillä.

– Marjastajia katoaa vuosittain metsämaastossa, talvella Lapissa hiihtäjiä. Sellaiset tapaukset aiheuttavat etsintätoimenpiteitä kohtuullisen nopeasti, rikosylikomisario Tero Haapala luettelee.

Krp:n mukaan Suomessa on kaikkiaan noin 550 yli kuukauden kateissa olevaa henkilöä. Osa heistä löytyy, jotkut katoamistapaukset jäävät mysteeriksi pitkäksikin aikaa.

– Arviolta 20-25 prosenttia kadonneista on sellaisia tapauksia, jotka jäävät kadoksiin pidemmäksi aikaa eli eivät löydy vuoden sisällä.

– Muutama vuosi sitten Vantaalla purettiin vanhan tehdasrakennuksen piippu ja sisältä löydettiin vainaja, joka oli ilmoitettu Helsingissä kateissa olevaksi vuosia aiemmin. Pidemmissä tapauksissa puhutaan useimmista vuosista, kertoo krp:n rikosylikomisario Göran Wennqvist.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.