Mainos

Yli 10 000 amerikkalaissotilasta jättää Saksan

Moni pieni paikkakunta menettää tuhansia työpaikkoja, kun vuodesta 1945 toimineita varuskuntia ajetaan alas. Bambergissa sotilaiden tyhjiksi jäävistä asunnoista toivotaan helpotusta asuntopulaan.

Grafenwöhrin pikkukaupunki Pohjois-Baijerissa on yksi niistä paikkakunnista, jota amerikkalaisten lähtö ravistelee.

Kaupungin kyljessä on 226 neliökilometrin sotilasharjoitusalue, yksi lajinsa suurimmista Euroopassa. Sen yhteydessä on ollut sijoitettuna lähes 4000 Yhdysvaltain armeijan sotilasta, jotka lähtevät muutaman vuoden sisällä.

– Ilman muuta tällä on vaikutusta. Varuskunnassa on 2500 saksalaista töissä. Onneksi harjoitusaluetta ei suljeta kokonaan. USA käyttää sitä liittolaistensa kanssa myös jatkossa. Perheet kuitenkin lähtevät. Harjoitusjaksoille ei oteta perheitä mukaan, 6500 asukkaan Grafenwöhrin kaupunginjohtaja Helmut Wächter erittelee.

Juuri perheitä varten Grafenwöhrissä ja muissa amerikkalaisten saksalaisissa varuskuntakaupungeissa on paljon liikkeitä ja palveluita.

Yhteensä Saksasta lähtee vuoteen 2017 mennessä yli 10 000 amerikkalaissotilasta perheineen. Isoista leikkauksista huolimatta Saksaan jää edelleen noin 40 000 USA:n armeijan sotilasta.

Paikkakunnilla joissa varuskuntia suljetaan tai pienennetään, valmistaudutaan useiden tuhansien työpaikkojen menettämiseen.

– Meillä asia pitää nähdä niin, että kun harjoitusalue vuonna 1910 perustettiin, siellä työskenteli isoisän isä, sen jälkeen isoisä, sitten isä ja nyt siellä on poika. Jatkossa on epävarmaa, onko meidän nuorille sukupolvillemme enää tarjolla uusia työpaikkoja, Wächter pohtii

Sulkemisesta puhuttu 80-luvulta

Alabamalainen Persianlahden sodan veteraani James Price kaartaa rohkeasti möyrivällä amerikanraudallaan restaurointipajansa pihaan Bambergin kaupungin ulkopuolella.

Price jäi Bambergin amerikkalaisvaruskunnasta eläkkeelle vuonna 1995. Vuonna 2004 hän perusti amerikkalaisautojen restaurointiin erikoistuneen korjaamon.

– Minulle amerikkalaisten lähtö ei ole suuri katastrofi. Meillä on asiakkaita kaikkialla Euroopassa. Mutta tunnen monia, jotka menettävät työpaikkansa. Yksi heistä on saksalainen lankomieheni, joka on ollut varuskunnassa puuseppänä, Price kertoo.

Hänen mukaan jokainen on periaatteessa voinut valmistautua ajoissa sotilaiden lähtöön, koska varuskunnan sulkemisesta on puhuttu 80-luvulta lähtien. Silti monet yrittäjät ovat rakentaneet myös Bambergissa ison osan liiketoiminnastaan amerikkalaisten varaan.

– Meille sotilaiden lähtö on iso menetys. Se tarkoittaa 25 prosenttia liikevaihdosta, Bambergin 65 auton taksiosuuskunnan toimitusjohtaja Elisabeth Schindler korostaa.

Vaikka James Pricen taloudelliset menetykset jäävät verrattain pieniksi, tutun varuskunnan tyhjeneminen vetää 51-vuotiaan kahden aikuisen pojan isän hiljaiseksi.

– Olen käytännössä kasvanut täällä. 17-vuotiaasta aina eläkkeeseen olin sijoitettuna Bambergiin, Price mietiskelee.

Asuntoja opiskelijoille

Bamberg on Unescon maailmanperintökohde. Kaupungin vanha keskusta säilyi kuin ihmeen kaupalla toisen maailman sodan pommituksissa.

Ylipormestari Andreas Starke murehtii amerikkalaisten sotilaiden lähtöä. Hänen mukaansa taloudelliset menetykset nousevat kymmeniin miljooniin.

Mutta asuntopulasta kärsivä yliopistokaupunki myös hyötyy.

– Varuskunta-alueella on yli tuhat asuntoa ja paljon omakotitaloja. Erityisesti perheille ja opiskelijoille tämä on loistava mahdollisuus, Starke korostaa.

Starken mukaan oleellista on, että päätösvalta tyhjenevien asuntojen tulevaisuudesta säilyy kaupungilla.

– Me emme halua tänne kiinteistökeinottelijoita, Starke tähdentää.

Saksassa myös maan oma armeija ajaa alas varuskuntia. Sekä liittovaltio että osavaltiot ovat luvanneet tukea leikkausten kohteiksi joutuville kaupungeille. Ainakin Baijerin osavaltiossa amerikkalaisten lähdöstä kärsivät paikkakunnat kuuluvat tämän tuen piiriin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.