Mainos

Ylen toimitusjohtajanimitys lykkääntyy

Yleisradion hallintoneuvosto ei päässyt illan aikana sopuun uudesta toimitusjohtajasta.

Yleisradion hallintoneuvosto pohti eilen illalla uuden toimitusjohtajan nimitystä Isossa pajassa Pasilassa kuusi tuntia. Uutta toimitusjohtajaa ei löytynyt. Valintaa yritetään jälleen perjantaina. Kolmen suurimman puolueen edustajista koostuva kuusihenkinen toimikunta jatkaa toimitusjohtajan valinnan valmistelua ja tuo esityksensä perjantain kokoukseen.

Kokouksessa ainoana ehdokkaana ollut kansanedustaja Jouni Backmanei hallintoneuvoston jäsenten mukaan olisi saanut taakseen riittävää enemmistöä. Kokoomuslaiset eivät asettuneet Backmanin taakse ja keskustalaisten tuki rakoili.

Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtajien Markku Laukkasenja Jouni Backmanin menettelytapa Ylen johtajavalinnassa herätti voimakasta arvostelua kokouksessa. Osaltaan se venytti kokouksen kuusituntiseksi.

- Kutakuinkin kaikki arvostelivat menettelyprosessia, Kimmo Sasisanoi kokoukseen jälkeen.

Samaa korosti vasemmistoliiton Annika Lapintie. Hänen mukaansa hallintoneuvoston jäsenet pidettiin pimennossa valintaprosessissa viikonloppuun asti, jolloin jäsenet lehdestä lukivat Backmanin ehdokkuudesta, josta Laukkanen ja Backman olivat keskenään sopineet.

Laukkanen kiistää arvostelun

Laukkanen itse tähdensi hallintoneuvoston päässeen vasta nyt ensi kertaa käsittelemään asiaa. Omaa asemaansa hän lähtenyt ennakoimaan, vaan korosti sen olevan hallintoneuvoston ja ennen muuta keskustaryhmän käsissä.

- Minulla oli tavallaan tunnustelumandaatti ja sen tunnustelumandaatin tavoitteena oli selvittää, syntyykö edellytykset tehdä päätös. Tänään sitä ei syntynyt, Laukkanen sanoi. Pienten puolueiden edustajat katsoivat edelleenkin jäävänsä syrjään, mitä vasemmistoliiton Annika Lapintie luonnehti "hävyttömän epädemokraattiseksi". Laukkasen mukaan työryhmä pitää yhteyttä pienpuolueisiin. Nokkapokka Laukkasen ja Lapintien välillä jatkui kokouksen jälkeen.

Laukkasen mukaan kokous päätti lopulta yksimielisesti jättää asian pöydälle, koska ei haluttu lähteä äänestykseen, vaan etsiä mahdollisimman yksituumaista päätöstä. Lapintie sanoi tehneensä esityksen Irina Krohnin tukemana.

-On kovin ikävää, että joutuu hallintoneuvoston puheenjohtajan sanomisia oikomaan, mutta tässä on ollut niin paljon väärinkäsityksiä ja suurin ongelma on ollut, että hallintoneuvoston jäsenet on sivuutettu päätöksenteosta, Lapintie sanoi.

Joidenkin edustajien mukaan Backmanin valinta kaatui siihen, ettei Laukkanen ollut keskustellut edes kaikkien keskustan jäsenten kanssa asiasta. Laukkanen kiisti tämän ja korosti ottaneensa yhteyttä kaikkiin hallintoneuvoston jäseniin viime sunnuntaina, kun hän sai Backmanilta lupauksen tunnustella hänen ehdokkuuttaan toimitusjohtajaksi. Tähän päädyttiin, kun konsultin esityksellä ei päästy eteenpäin.

- Minua on kritisoitu siitä, että en ole ollut valmis kertomaan prosessissa läpikäytyjen nimiä. Sillä olen ennen muuta halunnut suojella ehdokkaita, Laukkanen korosti. Hänen mukaansa on vaikea ajatella, että Yleisradion kaltaiseen suureen yhtiöön haettaisiin toimitusjohtajaa julkisella haulla. Kuusihenkiseen työryhmään kuuluvat Laukkasen lisäksi Liisa Jaakonsaari,Kalevi Olin,Maria Kaisa Aula, Jyri Häkämies ja Kimmo Sasi. Laukkanen uskoi sovun löytyvän perjantaina.

-Jälkikäteen tyylipisteitä ei ajatella, jos saadaan yhtiön kannalta paras mahdollinen ratkaisu, Laukkanen sanoi.

Julkinen haku

Ylen palvelujen turvaamista ajava Pro yleisö -yhdistys vaatii, että toimitusjohtajan virka pitäisi laittaa pikaisesti julkiseen hakuun. Yhdistys järjesti iltapäivällä mielenosoituksen Ylen Ison pajan edessä ennen hallintoneuvoston kokouksen alkua.

Jo päivällä arveltiin, että nimitys jäisi pöydälle Backmanin valintaan liittyvän kritiikin vuoksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.