Ylen tekstisisällöt pyritään turvaamaan – kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Moni kansalaisaloite jäänyt jumittamaan –"Korona ei käy kaikkeen tekosyynä" 1:07
Katso arkistovideo tammikuulta: Kansalaisaloitteet jumittavat – "korona ei voi olla tekosyy kaikkeen".

Yleisradion tekstisisällöt lakimuutoksen avulla turvaamaan pyrkivä Tieto on meidän -kansalaisaloite etenee eduskuntaan. Aloite on saavuttanut 50 000 allekirjoitusta.

Kansalaisaloitteen mukaan lakimuutokselle on tarve, jotta sanan- ja lehdistönvapaus, yhdenvertainen tiedonsaanti sekä demokratia saadaan turvattua.

Kansalaisaloitteen taustalla on kaupallista mediaa edustavan Medialiitto ry:n vuonna 2017 tekemä kantelu Euroopan komission kilpailupääosastolle. Kantelun mukaan Ylen tekstisisällöt haittaavat kaupallisen median toimintaedellytyksiä.

Asiasta on annettu hallituksen esitys, joka on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä. Esityksen mukaan Yle ei voisi julkaista verkossa tekstimuotoista sisältöä ilman, että sisältö liittyy liikkuvaa kuvaa tai ääntä sisältävään julkaisuun.

Mikäli eduskunnan käsiteltävänä oleva laki menee läpi, rajoittaisi se kansalaisaloitteen mukaan muun muassa suomenkielisen tekstijournalismin määrää ja kansalaisten oikeutta yhdenvertaiseen tiedonsaantiin.

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa. Käsittely itsessään ei kuitenkaan merkitse, että kansalaisaloitteen ehdotus hyväksyttäisiin.

Ylestä tehty jo toinen kantelu EU-komissioon

Tieto on meidän -kansalaisaloitteen allekirjoitukset ampaisivat nousuun tällä viikolla, kun Ylestä tehtiin jo toinen kantelu Euroopan komissioon. Sanoma Media Finland pyysi komissiota selvittämään, rikkovatko Yle Areenan sisällön laajuus ja sähköiset oppimissisällöt EU:n valtiontukisääntöjä.

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoivat aiemmin, että Sanoma Media Finlandin tekemä kantelu koskee erityisesti Yleisradion tilausvideopalveluja (video-on-demand) ja sähköisiä oppimissisältöjä.

Kantelijan mukaan Yle Areenan palvelut, jotka ovat tarjolla pidempään, eivät ole EU:n valtiontukilainsäädännön mukaisia. Tilausvideopalveluja pitäisi sen mukaan rajoittaa merkittävästi, ellei kyse ole tv-sisällöistä, joita tarjotaan verkossa lyhyen aikaa alkuperäisen lähetyksen jälkeen.

Sanomaan kuuluva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.

Lue myös:

    Uusimmat