Mainos

Ylen nettisivujen sabotointi toi nuorille sakkoja

Toissavuotisessa ilkivaltatapauksessa jopa viisikymmnentä henkilöä tunkeutui Ylen palvelimelle, mutta vain kymmentä vastaan nostettiin syyte. Syytetyt eivät toimineet yhdessä, ja siksi oikeuden määräämät vahingonkorvaukset jäivät varsin pieniksi.

Yleisradion internetsivuihin kohdistunut ilkivalta on johtanut sakkotuomioihin. Helsingin käräjäoikeus määräsi kahdeksalle nuorelle miehelle sakkoja luvattomasta käytöstä. Oikeuden mukaan nuorukaiset tunkeutuivat Yleisradion palvelimelle ja latasivat sinne vääriä tiedostoja.

Yleisradion sivuja sabotoitiin vuoden 2003 joulukuussa. Presidentin itsenäisyyspäiväjuhlia käsitteleville sivuille ilmaantui juhlien jälkeisenä päivänä asiaan kuulumatonta aineistoa. Linnankävijöiden kuvien paikoilla oli muun muassa muita Ylen sivuilta poimittuja kuvia. Osa ilkivallan tekijöistä oli ladannut nettiin myös omaa aineistoaan. Sabotaasi näkyi normaalikäyttäjille ainoastaan sivujen sulkeutumisena.

Nettisivuilla oli tietoturvaongelmia jo itsenäisyyspäivänä, ja vähän ajan kuluttua tieto hankaluuksista rupesi liikkumaan internetharrastajien keskustelukanavalla. Keskustelijat tiesivät kertoa, että Ylen koodausvirhe mahdollistaa sivujen kopeloinnin ulkopuolisen internetselaimen kautta.

Viitisenkymmentä ihmistä tunkeutui palvelimelle joulukuun 7.-8. päivänä. Operaattorit eivät kuitenkaan kyenneet selvittämään läheskään kaikkien henkilöllisyyttä, ja syytteeseen joutui lopulta kymmenen miestä.

Pienet vahingonkorvaukset

Oikeus ei pitänyt ilkivaltaa järin vakavana. Se painotti, että Ylellä oli vaikeuksia tietoturvan kanssa jo ennen kuin sivuille tunkeuduttiin. Näin Yle olisi joutunut ajamaan palvelimensa alas joka tapauksessa. Tuomioistuin määräsi kahdeksalle 17-26-vuotiaalle syytetylle päiväsakkoja, joista maksettavaa enimmillään tulee 312 euroa. Kahden syytetyn luvatonta käyttöä oikeus piti niin lievänä, että jätti miehet rankaisematta.

Eri puolilla Suomea asuvat ja toisilleen tuntemattomat miehet eivät oikeuden mukaan toimineet yhdessä tuumin. Siten Ylen vahingonkorvaukset jäivät alhaisiksi: tekoaikaan alaikäisten maksettavaksi lankesi 100 euroa ja täysikäisten 200 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.