Mainos

Ylen nettisivuille hyökättiin vertaisverkkojen kautta

Ylen nettisivujen häirintä on jäljitetty somerolaiseen tietokoneeseen, joka on ilmeisesti ollut ohjauskoneena vertaisverkossa.

Vertaisverkot ovat varmistuneet Yleisradion nettisivuihin kohdistuneiden hyökkäysten lähteeksi. Ylestä vahvistetaan, että yhtiön nettisivut kuormittuivat vertaisverkkojen kautta tulleiden viestien takia.

Asiantuntijat arvioivat, että hakkerit onnistuivat valjastamaan vertaisverkkoja palvelunestohyökkäyksiin, jotka vaikeuttivat Ylen ja Eniron internetsivujen käyttöä alkuviikolla. Ylen nettisivujen terrorisointi on keskusrikospoliisin tutkittavana.

Vertaisverkko on tiedostonjakoverkko, joissa jokainen mukaan kytketty kone toimii sekä palvelimena että asiakkaana verkon muille koneille. Vertaisverkkoja käytetään esimerkiksi musiikin ja videoiden lataamiseen. Verkossa on myös ohjauskone eli niin sanottu supernode, jolla on enemmän tietoa, tehoa ja yhteyksiä kuin muilla verkossa olijoilla. Se ohjaa yksittäisistä koneista tulevat kyselyt oikeille internetsivuille.

- Supernode levittää verkkoa ja kertoo, mistä kaikkialta kysyttyä tietoa löytyy. Hakkerit ovat muokanneet yhtä tai useampaa supernodea ja sanoneet, että hyökkäyksen kohteen sivuilta löytyy juuri sitä haluttua dataa, Stonesoftin tuotepäällikkö Klaus Majewski kuvaa.

Hyökkäys ehkä ulkomailta

Supernode ohjaa esimerkiksi videon tai musiikin perään kyselijät tietylle internetsivulle, joka pahimmillaan tukkeutuu tulvan alla. Vertaisverkkoon kytketty kone voi tehdä tiedostokyselyjä myös automaattisesti. Majewskin mukaan vertaisverkkojen ohjauskoneen hakkerointi mahdollistaa sen, että esimerkiksi videoita netistä hakevat tietokoneen käyttäjät alkavat pommittaa tietämättään tiettyä nettisivustoa.

- Suomestakin löytyy niin paljon vertaisverkkoliikennettä, että jo pelkästään Suomen sisältäkin saataisiin haluttu kohde tukkoon.

Ylessä alkuviikon hyökkäystä alettiin estää sillä, että yhtiö kielsi hetkeksi ulkomailta tulevan liikenteen yle.fi-osoitteeseen.

Ylen nettisivujen häirintä on onnistuttu jäljittämään somerolaiseen tietokoneeseen, joka on ilmeisesti ollut ohjauskoneena vertaisverkossa. Somerolaiskoneen hakkereiden epäillään kuitenkin olevan ulkomailla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.