Mainos

Ylen johtajavalinnasta ei sopua

Hallituspuolueet keskusta ja SDP sekä suurin oppositiopuolue kokoomus eivät päässeet tänään sopuun siitä, miten Ylen uuden toimitusjohtajan valinnassa edetään. Tämä merkitsee sitä, että Ylen hallintoneuvosto äänestää asiasta huomenna.

Vastakkain ovat keskustan ja SDP:n ehdotus valinnan lykkäämisestä korkeintaan ensi vuoden loppuun ja kokoomuksen ehdotus, jonka mukaan valinnasta päätettäisiin tämän vuoden loppuun mennessä. Vuoden jatkoaika merkitsisi todennäköisesti käytännössä vuoden lisäaikaa nykyiselle toimitusjohtajalle Arne Wessbergille.

Kiistaa yritettiin tuloksetta sopia pitkin päivää toimitusjohtajan valintaa valmistelevassa työryhmässä, jossa on edustajat kolmesta suurimmasta puolueesta. Sopuratkaisun epäonnistuminen varmistui iltapäivällä, kun kokoomuksen eduskuntaryhmä ilmoitti vastustavansa uuden toimitusjohtajan valinnan pitkittämistä.

Ylen hallintoneuvostoa ja myös työryhmää johtava kansanedustaja Markku Laukkanen piti selvänä, että jos uuden toimitusjohtajan valinta siirtyy ensi vuodelle, aletaan neuvotella jatkoajasta Wessbergille.

Laukkanen kertoi työryhmän iltakokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että Wessberg kertoi olevansa valmis tällaiseen etenemiseen. Wessbergin kauden Yleisradion toimitusjohtajana on ollut määrä päättyä vuodenvaihteessa, mutta hän olisi joka tapauksessa jatkanut jonkinlaisessa suhteessa Yleen elokuuhun 2006 saakka.

Laukkanen haki pitkin päivää tukea johtajavalinnan lykkäämiselle ensi vuoteen myös muilta puolueilta, joilla on edustajansa asiasta päättävässä Ylen hallintoneuvostossa. Hän tulkitsi saaneensa vihreää valoa kaikilta lukuunottamatta ehkä vihreitä ja tietysti kokoomusta.

Vasemmistoliittoa hallintoneuvostossa edustava Annika Lapintie sanoi haluavansa kuitenkin asettaa ehtoja sille, miten uuden toimitusjohtajan etsinnässä vastaisuudessa menetellään. Tavoitteena on muun muassa avoin haku ja laajapohjaisempi valmistelu kuin vain kolmen suurimman puolueen kesken.

Kristillisdemokraattien Toimi Kankaanniemi kertoi miettivänsä omaa kantaansa vielä yön yli.

RKP:n puoluesihteeri Berth Sundström kannatti jatkoaikaa, koska nyt ei ole olemassa mitään edellytyksiä päättää asiasta ennen vuodenvaihdetta.

Toimitusjohtajan etsintäryhmän jäsen Jyri Häkämies oli sitä mieltä, että mitään aikalisää ei tarvita ja toimitusjohtajan valinnassa voidaan edetä ripeästi.

Jos kokoomus häviää äänestyksen aikataulusta, puolue joutuu ratkaisemaan, vastustaako se myös Wessbergin jatkamista tehtävässä vielä ensi vuonna. Wessbergin kerrottiin aiemmin edellyttäneen jatkolleen laajaa tukea, myös kokoomuksen piiristä.

Yleisradion hallintoneuvosto kokoontuu huomenna iltapäivällä kello 16.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.