Mainos

Ylen hallintoneuvosto kriittinen musiikkitalon rahoittamiselle

Yleisradion hallintoneuvosto suhtautuu hyvin kriittisesti Töölönlahden musiikkitalon rahoittamiseen. MTV:n uutiset tavoitti yhtä lukuunottamatta kaikki hallintoneuvoston jäsenet. Reilusti yli puolet 21:stä jäsenestä vastustaa tai epäilee Ylen mukaanmenoa, kannattajia on kuusi. Epäilijöiden mukaan Ylen on tarkkaan punnittava, kuuluuko musiikkitalo julkisen palvelun tehtävään. Kannattajien mukaan luopuminen voisi olla Radion sinfoniaorkesterille kohtalokasta:

Sade pieksi Helsingissä tänään Suomen kuuluisimpia hevostalleja, Makasiineja jotka odottavat kohtaloaan kaupungin ydinkeskustassa. Niiden paikalle suunnitellun musiikkitalon eteneminen on juuttunut paikalleen, kun rahoittajiksi lupautuneet valtio ja Yle eivät pysty päättämään lopullisesta mukaantulostaan. Tällä viikolla asiasta keskustellut Ylen hallintoneuvosto ei päättänyt mitään, koska Ylen mukaan valtion pitäisi päärahoittajana sitoutua ensin.

Ylen taloudenpitoa on suomittu viime aikoina julkisuudessa kovin sanoin ja tilanne on saanut hallintoneuvoston hyvin epävarmaksi. Tämän MTV:n uutisten kyselyn perusteella näyttäisi nyt jopa siltä, että Yle vetäytyy koko hankkeesta. Rahoittamisen puolesta liputtaa vain kuusi jäsentä. Viisi sanoo jo nyt ei - ja puolet ei ole vielä päättänyt.

Huomionarvoista on, että suurin osa empivistä kertoi suhtautuvansa hyvin kriittisesti talon rahoittamiseen. Kuuluuko tällainen Ylen julkisen palvelun tehtävään, miksi klassiselle musiikille annetaan lisää rahaa, kun muualta leikataan. Talohan olisi huonojen tilojen kanssa painiskelevalle Radion sinfoniaorkesterille liki välttämätön. Puolustajat pelkäävät jopa, että RSO:n soitot on soitettu, Jos Yle ei mene mukaan taloon.

Oopperaa ja Kiasmaa pystyttänyt virkamies ei hätkähdä viiveistä, vaikka muuta toivookin:

-Tietysti olisi hyvä jos päätös suunnittelun käynistämisestä saataisiin liikkeelle, koska suunnittelu on hyvin vaativa homma ja vie aikansa, yliarkkitehti Tuulikki Terho opetusministeriöstä sanoo.

Taloon tulevalle Sibeliusakatemialle on jo varattu vuokrarahat. Ylessä on rahaa ja ei ole, sen mukaan mihin kassaan sitten katsotaan. Sijoitus voisi tulla eläkesäätiöstä tai Digiverkon lisämyynnistä. Näin miettii puheitaan tarkkaan harkitseva Ylen toimitusjohtaja Arne Wessberg. Hän yrittää muistuttaa että laskut musiikkitalosta tulevat ehkä vasta viiden vuoden päästä. RSO:n säilyttämiseen sitoutunut Wessberg häviää jos hallintoneuvosto sanoo ei. Tai miten tuonkin nyt ilmaisee:

-Kun päätös tulee, nähdään olenko pettynyt vai mitä olen. Itsehän olen ollut siinä vaiheessa valmistelemassa päätöstä. Voin kuvitella, että päätös syntyy hyvin pitkälle yhteisen valmistelun tuloksena, Yleisradion toimitusjohtaja Wessberg sanoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 14.06.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.