Mainos

Ylempien toimihenkilöiden lakko alkaa aamulla

Teknologiateollisuuden suurissa yrityksissä alkaa aamulla ylempien toimihenkilöiden lakko. Teknologiateollisuus ja akavalaiset ylemmät toimihenkilöt (YTN) ovat hylänneet valtakunnansovittelija Esa Longan sovintoesityksen.

Ylempien toimihenkilöiden lakko alkaa aamukuudelta yli 40 yrityksessä, muun muassa hissivalmistaja Koneessa, konepajayhtiö Metsossa ja puolustustarvikeyhtiö Patriassa.

Työtaistelun piirissä on lähes 10 000 YTN:n jäsentä. Kaikki eivät kuitenkaan siihen osallistu. Seuraukset käyvät ilmi vasta lakon pitkittyessä.

Kiista on poikimassa lisää työtaisteluja etenkin tietotekniikan palvelualoille. Jos sopuun ei sitä ennen päästä, viikon kuluttua lakon toisessa vaiheessa lakkolaisia voisi YTN:n mukaan olla noin 25 000. Tuolloin sen piirissä olisivat Nokian kaltaiset yritykset.

Akavalaiset eivät mahdu raamiin

SAK:lainen Metalliliitto ja STTK:lainen Ammattiliitto Pro tekivät omat sopimuksensa Teknologiateollisuuden kanssa viikko sitten neljän päivän lakon jälkeen.

YTN:n tavoitteena on ollut soveltaa työmarkkinakeskusjärjestöjen pari viikkoa sitten sopimaa raamisopimusta akavalaisille sopivaksi.

YTN:n puheenjohtaja Heikki Kaupin mukaan sopu kaatui nyt kahteen asiaan.

Kiistojen aiheena on ollut etenkin se, kuinka suuri osa palkankorotusten jakamisesta päätetään yrityskohtaisesti, ja kuinka suuri osa jaetaan kaikille yleiskorotuksena. YTN on muiden tavoin vaatinut painottamista jälkimmäiseen, mikä ei nyt onnistunut.

Toinen kiista liittyy rajattomiin työaikoihin.

- Meillä on ollut pitkään ongelmana se, että ylemmät toimihenkilöt ovat ainoa henkilöstöryhmä, joka joutuu käyttämään vapaa-aikaansa työtehtävissään ilman korvausta, Kauppi sanoo.

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Risto Alankopiti mahdottomana soveltaa muiden raamiratkaisua sellaisenaan juuri ylemmille toimihenkilöille. Palkkauksen kannustavuus on Alangon mukaan keskeinen tekijä.

- Tällaisen henkilöstöryhmän osalta tärkeätä olisi tehdä sellaisia palkkaratkaisuja, jotka sopeutuisivat tähän tilanteeseen ja olisivat kannustavuuden kannalta tärkeitä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.