Mainos

Ylelle tuomio törkeästä kunnianloukkauksesta - Yle tyytymätön

Yleisradion Ajankohtaisen kakkosen toimittaja on saanut sakkotuomion kansanedustaja Pekka Vilkunan (kesk.) kunnian loukkaamisesta. Toimittajalle lankesi törkeästä kunnianloukkauksesta 80 päiväsakkoa. Sakon määrä on 2560 euroa.

Pirkanmaan käräjäoikeuden tänään antama tuomio liittyy kahden vuoden takaiseen suoraan lähetykseen, jossa aiheena oli myös muussa mediassa väitetty seksuaalinen häirintä eduskunnassa.

Samaan aikaan, kun toimittaja haastatteli Vilkunaa, taustalla pyöri kuvia vanhoista iltapäivälehdistä sekä kuvamateriaalia aikaisemmasta, Onko eduskunta sovinismin linnake-nimisestä ohjelmasta. Vilkuna piti ohjelman jälkeenpäin nähtyään taustalla esitettyä materiaalia vihjailuna.

Oikeus katsoi, että katsojalle on voinut välittyä mielikuva siitä, että Vilkuna liittyisi taustakuvan esittämään tekoon. Käräjäoikeuden mukaan taustakuva-aineisto ei itsessään ole vihjaus, mutta se voi muuttua sellaiseksi riippuen siitä, missä asiayhteydessä esitetään.

Oikeus piti selvänä, että reilun seitsemän minuutin ohjelmassa, jossa kysymykset ja repliikit on ennakolta valmisteltu, taustakuvaa voidaan pitää vihjailevana.

Yle valittaa hovioikeuteen

Yleisradion ajankohtaisjournalismin osaamiskeskuksen päällikkö Jyrki Richt ilmoitti, että he ovat tyytymättömiä tuomioon ja siitä valitetaan hovioikeuteen.

- Tulkinta siitä, mitä ohjelmassa on tapahtunut on äärimmäistä, Richt sanoi.

Oikeus joutui myös pohtimaan, oliko toimittajan lähdetietoonsa viittaava lausuma väite vai avoin kysymys. Oikeuden mukaan kyseessä oli väite, eikä toimittajalla ollut riittäviä perusteita esittää sitä. Hänen olisi oikeuden mukaan myös tullut varata Vilkunalle mahdollisuus esittää oma näkemyksensä aisassa.

Toimittajan katsottiin esittäneen tahallisesti väitteen ja vihjauksen tiedotusvälineessä. Oikeus piti tekoa törkeänä tietojen ja vihjausten vakavuuden ja paheksuttavuuden perusteella.

Ohjelman tuottajan ja Ylen osaamiskeskuksen päällikön syytteet hylättiin, koska he eivät tienneet toimittajan suorassa lähetyksessä esittämää muotoilua etukäteen.

Toimittaja joutuu korvaamaan kansanedustaja Vilkunalle 7000 euroa henkisestä kärsimyksestä sekä tämän oikeudenkäyntikulut. Muiden syytteessä olleiden oikeudenkäyntikulut jäivät valtion maksettavaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.