Mainos

Yleisurheilun MM-kisat Suomeen

Yleisurheilun MM-kilpailut 2005 järjestetään Helsingissä, päätti kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF tänään Nairobissa.

Yleisurheilun MM-kilpailut 2005 järjestetään Helsingissä, Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallitus päätti tänään Nairobissa. Helsinki on ensimmäinen kaupunki, joka on saanut MM-kisat kahdesti järjestettäväkseen. Helsinki isännöi vuonna 1983 kaikkien aikojen ensimmäisiä maailmanmestaruuskisoja. Vuoden 2005 MM-kisat piti alun perin järjestää Lontoossa, mutta kaupungin stadionhanke kariutui viime vuonna. Niinpä IAAF asetti kisat uudelleen hakuun. Helsingin lisäksi kilpailuja tavoittelivat Berliini, Bryssel, Budapest, Moskova ja Rooma.

Turvallisuus Helsingin hakukomitean voittokortti

Helsingin vuoden 2005 yleisurheilun MM-kisojen hakukomitea onnistui voittoisasti päättyneessä urakassaan hienosti. Pikavauhtia rakennetun projektin valttikortiksi Nairobissa Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallituksen käsittelyssä osoittautui Suomen ja Helsingin asema kansainvälisesti turvallisena kisapaikkana. Helsingin hakukomitea vetosi myös siihen, että kisapaikat ja majoitustilat ovat kätevästi lyhyen välimatkan päässä ja kaivoi taitavasti esiin Helsingissä vuonna 1983 järjestettyjen ensimmäisten MM-kisojen muistot. Helsingissä ei hakukomitean mukaan tarvitse katsella tyhjiä katsomon penkkejä. Kaupungeista vain Rooma on aikaisemmin järjestänyt MM-kisat.

Helsingin hakukomitealla oli loppukirivaiheessa Nairobissa myös hieman arpaonnea. Suomi sai pitää 45 minuutin mittaisen projektin esittelynsä viimeisenä ja onnistui siinä jotakuinkin täydellisesti. -Me pysyimme hyvin aikataulussa ja mielestämme onnistuimme sekä esityksessä, että sitä varten rakennetussa videossa hyvin, Suomen urheiluliiton SUL:n toimitusjohtaja Antti Pihlakoski kertoi.

Jo arviointikomitea kiitteli

Helsingin hakukomitea onnistui nappiin jo kuukausi sitten, kun IAAF:n arviointikomitea kävi tarkastamassa vuoden 2005 kisapaikat. -Tulimme hakemaan vahvistusta hyvin tehdylle hakemukselle ja saimme sitä. Oli ilo havaita, kuinka yhtenäisesti Suomi on hakemassa MM-kilpailuja; mukana ovat niin valtio, kaupunki, Olympiakomitea kuin yleisurheiluliitto, komiteaa johtava IAAF:n kiinalainen varapuheenjohtaja Dapeng Lou kiitteli. Rivakkavauhtisella kierroksellaan komitea tutustui Olympiastadioniin, Messukeskukseen, joka toimisi kisoja aikana IAAF:n kongressin pitopaikkana, sekä kisakyläksi muuttuvaan Otaniemen opiskelijakylään. Loun lisäksi IAAF:n hallituksen jäsenistä komiteaan kuuluivat Cesar Moreno Bravo Meksikosta ja Jamel Simohamed Algeriasta. Myös IAAF:n kilpailutapahtumista ja markkinoinnista vastaava johtaja Pierre Weiss Ranskasta ja viestintäjohtaja Nick Davies Britanniasta olivat paikalla.

100-200 miljoonan euron liikevaihto

Yleisurheilun MM-kisat ovat kesäolympialaisten ja jalkapallon MM-turnauksen ohella maailman merkittävin yksittäinen urheilutapahtuma. Sen arvioidaan tuovan kisojen isäntämaahan 100-200 miljoonan euron liikevaihdon. -Vaikka Ruotsin yleisurheiluliitto teki vuoden 1995 Göteborgin MM-kisoista yli 30 miljoonan kruunua tappiota, kisat toivat silti talousalueelle miljardin kruunun liikevaihdon ja 225 miljoonaa kruunua voittoa. Tuloksen innoittamana Göteborg haki vuoden 2006 EM-kisoja ja sai ne, Pihlakoski laski IAAF:n arviointikomitean vierailun yhteydessä. -3-4 miljardia tv-katsojaa on mielenkiintoinen mahdollisuus Suomi-kuvalle jo elinkeinoelämääkin ajatellen, Pihlakoski sanoi.

Lontoo luopui

Vuoden 2005 MM-kisat tulivat uudelleen hakuun, kun Lontoo, jolle kisat oli jo myönnetty, joutui luopumaan hankkeesta. Luopumisen syy oli se, että suunnitteilla olleen stadionin rakentaminen peruuntui. Britit esittivät, että kisat pidettäisiin Sheffieldissä, mutta Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti käynnistää hakuprosessin uudelleen, poikkeuksellisen kiireisellä aikataululla. Kaikkien aikojen ensimmäiset yleisurheilun MM-kisat järjestettiin Helsingissä 1983. Kisat järjestettiin joka neljäs vuosi vuoteen 1993 asti, sittemmin MM-titteleistä on kilpailtu joka toinen vuosi. Seuraavat kisat ovat Pariisissa 2003.

(MTV3-STT-Reuters)

(Kymmenen uutiset 14.04.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.