Mainos

Yleisurheilijamme Lontoossa - parempia aikoja odotellessa

Suomi lähettää Lontoon olympialaisiin 15-henkisen yleisurheilujoukkueen, jolta ei ihmeitä odoteta.

Joukkueessa on seitsemän kenttälajien edustajaa, joista neljä on keihäänheittäjiä. Juoksulajien kahdeksasta urheilijasta taasen kolme on kävelijöitä. Käytännössä yksikään yleisurheilija ei ole potentiaalinen mitaliehdokas Lontoon kisoissa. Eivät edes keihäänheittäjät. Tähän on tultu.

Jos palataan ajassa nelisen vuosikymmentä taaksepäin ja vilkaistaan 1970-luvun juoksijasuuruuden, Lasse Virénin, aikoja esimerkiksi 5000 metrin (Virén 13.16,40; kauden kotimainen kärkitulos 13.42,20) ja 10 000 metrin (Virén 27.38,40; kauden kotimainen kärkitulos 28.35,42) matkoilla, voidaan todeta Virénin silloiset suoritukset kovaksi valuutaksi vielä tänäkin päivänä, ainakin kotimaan juoksuradoilla.

Toisaalta nyt Suomella ei ole lainkaan edustusta pitkillä ratamatkoilla, taso ei yksinkertaisesti riitä edes olympialaisten B-rajan rikkomiseen. Edellä mainitut kotimaiset kärkitulokset ovat nimittäin Suomessa asuvan kenialaisen, Lewis Koririn, nimissä. Koririlla on kilpailuoikeus SM-tasolla, muttei kansainvälisissä kilpailuissa.

Vielä kaksitoista vuotta sitten Sydneyn olympialaisissa Suomen Arsi Harju työnsi kuulakultaa tuloksella 21,29 metriä. Nyt kotimainen kärkitulos miesten kuulassa on vaivaiset 18,80 metriä Tomas Söderlundin työntämänä. Kolmen olympiadin kuluessa maamme kovin kuulakaari on siis lyhentynyt kaksi ja puoli metriä. Maailman kärkimiehistä ollaankin sitten jäljessä jo kolmisen metriä, kun taas naisten kuulassa maailman parhaat mörssärimimmit pukkaavat miltei kuusi metriä suomalaisia pidemmälle.

Entäpä sitten se keihäs, suomalaisten perinteinen syömähammas? Naisten puolella Sanni Utriainen on ainoa edustajamme, eivätkä rahkeet riitä vielä millään edes keihäsfinaaliin. Miesten puolella heittäjiä on kolme, mutta jokaiselta heistä vaaditaan melkoinen tulosparannus, jotta mitalisijoista voidaan edes uneksia. Käytännössä Suomen yleisurheilujoukkue on selviytynyt kiitettävästi, jos urheilijat yltävät olympialaisissa kauden parhaimpiin suorituksiinsa, moinen venyminen kun on suomalaisille harmillisen harvinaista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.