Yleistyvä diabetes uhkaa tulla kalliiksi

Diabeetikkojen hoidon kustannukset nousevat seuraavan kymmenen vuoden aikana vähintään 8,5 miljardiin markkaan, ellei taudin ehkäisyä ja hoitoa tehosteta.

Aikuistyypin diabeteksessa olisi mm. ehkäistävä aktiivisesti kaikkiaan sydäntautien riskitekijöitä, sanoo ylilääkäri Tero Kangas Helsingin itäisestä terveyskeskuksesta. Juuri valmistumassa oleva tutkimus kertoo diabeetikkojen hoidon maksavan nykyisin noin 5,2 miljardia markkaa, josta nimenomaan diabeteksen ja siihen liittyvien sairauksien aiheuttamia lisäkustannuksia on 2,9 miljardia. Hoitokustannukset lohkaisevat siis jo yli 11 prosenttia terveydenhuollon kokonaiskustannuksista, sanoo Kangas.

Pääasiassa sydän- ja verisuonitauteihin liittyvä vuodeosastohoito vei aikuistyypin diabeetikoiden hoidon kokonaiskustannuksista puolet. Sen sijaan kiisteltyjen omahoitovälineiden osuus oli vain kahden prosentin luokkaa. Tällä hetkellä Suomessa on noin 180 000 diabeetikkoa ja kymmenen vuoden kuluttua noin 300 000.

Diabeetikon kolesterolin alentaminen kannattaa

Verenpainemittaus

Aikuistyypin diabetes on professori Hannele Yki-Järvisen mukaan yhtä varteenotettava sydäninfarktin riski kuin aiemmin sairastettu infarkti. Tästä huolimatta diabeetikot eivät kuulu niihin ryhmiin, jotka saavat kolesterolia alentavat lääkkeet heti erityiskorvattavina. Arviolta noin puolella aikuistyypin diabeetikoista veren rasva-arvot eivät ole hyvässä tasapainossa.

Tutkimusten mukaan diabeetikon kolesterolin alentaminen lääkkeellä on selvästi kannattavampaa kuin muiden. Näin säästetyn elinvuoden hinnaksi tulee alle 18 000 markkaa, kun niillä, jotka eivät sairasta diabetesta, säästetyn elinvuoden hinta nousee yli 57 000 markkaan. Säästöä tulee mm. siitä, että sairaalapäivät putoavat noin puoleen. Sairaalahoito on aina kalliitakin lääkkeitä kalliimpaa, muistuttaa Yki-Järvinen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat