Mainos

Yleissitovuus liian vaikea pala komitealle

Työehtosopimusten yleissitovuutta pohtinut komitea ei päässyt työssään yksimielisyyteen määräaikaan eli syyskuun loppuun mennessä. Komitea ei anna asiasta lainkaan mietintöä.

-Yleissitovuusasiassa äänestettiin siitä, annetaanko mietinnön kaltainen paperi vai ei. Se kanta voitti, että ei anneta, vaan minä lähestyn puheenjohtajana yksinäni valtioneuvostoa ja kerron tämän tilanteen, sanoi komiteaa johtanut professori Kari-Pekka Tiitinen tänään. Tiitinen luovuttaa selvityksen tilanteesta työministeri Liisa Jaakonsaarelle (sd.) huomenna. Komitean selvitettävänä oli, kuinka laajasti työnantajaliittoihin kuulumattomat yritykset saavat käyttää hyväkseen työehtosopimusten tarjoamia mahdollisuuksia joustoihin. Järjestäytymättömätkin yritykset joutuvat noudattamaan työehtosopimuksia yleissitovuuden periaatteen pohjalta. Komiteassa väännettiin kättä siitä, voivatko nämä yritykset jatkossa soveltaa paikallista sopimista.

Järjestäytymättömien yritysten on eräiden tes-kohtien osalta nykyisin noudatettava työlainsäädäntöä, vaikka työehtosopimuksen tulkinta olisi työnantajalle edullisempi. Esimerkiksi sairasloman karenssiajan pituus on työehtosopimuksessa erilainen kuin työlainsäädännössä. Komitea jatkaa vielä työtään työsopimuslain muiden uudistusten parissa. Sen on määrä saada työnsä valmiiksi lokakuun loppuun 1999 mennessä. Valtioneuvosto asetti komitean marraskuussa 1995 uudistamaan vuodelta 1970 peräisin olevaa työsopimuslakia. 17-jäsenisessä komiteassa ovat edustettuina työmarkkinajärjestöt, valtiovalta ja yliopistot.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.