Yleissitovien työehtosopimusten määrä kasvoi muutamalla

Mm. kiistelty kuorma-autoalan työehtosopimus on nyt vahvistettu yleissitovaksi työehtosopimukseksi. Yleissitovuuden vahvistamislautakunta ratkaisi viimeiset lähes 180 sopimuksesta, yhtenä juuri kuorma-autoala. Kun uusi työsopimuslaki tuli voimaan kesällä 2001, lautakunta velvoitettiin käymään läpi kaikki tuolloin voimassa olleet työehtosopimukset tämän vuoden marraskuun loppuun mennessä.

Sopimuksista 140 todettiin yleissitoviksi ja 38 yleissitovuutta vailla oleviksi. Lautakuntaa johtava hovioikeuden presidentti Olli Huopaniemi arvioi, että yleissitovien sopimusten määrä kasvoi muutamalla. Tarkkaa lukua on vaikea sanoa, koska aiemmin yleissitovuus ei ollut määritelty täsmällisesti. Työehtosopimuksen yleissitovuus tarkoittaa sitä, että myös järjestäytymättömän työnantajan on noudatettava tämän sopimuksen määräyksiä työsuhteen ehdoista ja työoloista. Valtaosa sopimuksista voitiin katsoa edustavaksi jo tilastotietojen perusteella. Niukimmillaan edustavuuteen riitti, että noin 45 prosenttia alan työntekijöistä työskenteli järjestäytyneen työnantajan palveluksessa.

Kriteerit toimivia

Uuden työsopimuslain mukaan arvioinnissa voidaan ottaa huomioon myös mm. alan työehtosopimustoiminnan vakiintuneisuus ja se, miten hyvin työntekijäpuoli on järjestäytynyt. Näitä lisäkriteerejä käytettiin esimerkiksi kuorma-autoalan, rakennusalan ja maaseutuelinkeinojen osalta. Juuri kuorma-autoalasta taitettiin voimalla peistä, kun lakia taannoin uudistettiin professori Kari Pekka-Tiitisen johdolla.

Tiitisen mukaan kriteerit toimivat ainakin tällä kertaa ja lain sallimia lisäkriteerejä tarvittiin "alle kourallisessa" ratkaisuista. Hän arveli, että esimerkiksi valtion ja kuntien suunnitelmat yksityistää toimintojaan voivat tuottaa jatkossa hankaluuksia. Päätöksistä on toistaiseksi tehty 14 valitusta. Työtuomioistuin on antanut niistä viisi ratkaisua, joissa kahdessa on muutettu lautakunnan ratkaisua ja vahvistettu sopimus yleissitovaksi.

Huopaniemen mukaan parhaillaan neuvoteltavina olevia työehtosopimuksia ei valtaosin oteta uuteen käsittelyyn, vaan tämä on tarpeen vasta esimerkiksi sopimuksen soveltamisalan muuttuessa. Osastopäällikkö Mikko Hurmalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä muistutti yleissitovuuden merkityksen kasvaneen, kun mm. muista EU-maista tänne tuleviin ns. lähetettyihin työntekijöihin sovelletaan yleissitovaa sopimusta. Lisäksi järjestäytymättömätkin yritykset voivat käyttää työaikalain sallimia työaikajoustoja, jos joustoista on sovittu alan yleissitovassa sopimuksessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat