Yleisötapahtumiin säädetään melurajat

Ohjearvojen ylittyessä järjestäjän jaettava osallistujille korvatulppia.

Konserttiin tai muuhun meluisaan yleisötapahtumaan osallistuvan ei tarvitse kohta kestää millaista jytinää tahansa. Siihen tähtää syksyllä valmistuva sosiaali- ja terveysministeriön ohje, joka puuttuu asiakkaan saamaan melualtistukseen esimerkiksi aerobic-salissa tai diskossa.

Työntekijöiden meluannoksia valvoo työsuojelulaki, mutta yleisön oikeudet ovat jääneet vähemmälle. Vapaa-ajan melusta aiheutuneita kuulovammoja havaitaan kuitenkin aikaisempaa enemmän, kun taas työstä johtuvat meluvammat ovat vähentyneet.

Neljän tunnin keskimääräiseksi äänenpaineen tasoksi on uudessa ohjeessa määritelty sata desibeliä eikä kovinkaan melupiikki saa nousta yli 115 desibeliin. Jos keskimääräinen äänenpainetaso ylittää 85 desibeliä, järjestäjän on hankittava korvatulppia kaikkien osallistujien saataville. Vielä on epäselvää, voidaanko järjestäjä velvoittaa jakamaan tulppia ilmaiseksi.

-Homma ei kuitenkaan hoidu, jos tulpista peritään maksua. Luulen, että järjestäjätkin huomaavat sen pian, toteaa sosiaali- ja terveysministeriön terveydensuojelun ja työterveyshuollon yksikön johtaja Risto Aurola.

Yleisön aktiivisuutta tarvitaan


Uutiset ovat hyviä Kuulonhuoltoliitolle, joka on menneinä kesinä kiertänyt festareita tuhansien korvatulppaparien kanssa.

-Yleisö saa ohjeiden kautta suojauksen aivan eri tavalla kuin aikaisemmin. Pelisäännöt ovat nyt selkeät, uskoo järjestöjohtaja Eeva Härkänen Kuulonhuoltoliitosta. Terveydensuojelulakiin pohjautuvan ohjeen valvonnasta vastaavat kuntien terveydensuojeluviranomaiset. Koska käytännössä tapahtumiin voidaan tehdä vain pistokokeita, ohjeen toivotaan vaikuttavan eniten järjestäjien asenteisiin.

-Rocktapahtumien yleisö on tottunut siihen, että korvatulppia jaetaan. Vastaisuudessakin tarvitaan yleisön aktiivisuutta. Näin yksityiset yritykset voisivat oppia käyttämään suositustasoissa pysymistä kilpailuvalttinaan, kannustaa Härkänen.

-Hullultahan se mattimeikäläisestä tuntuu, että tasot ovat edelleen sitä luokkaa, että kaikilla on konserteissa tulpat korvissa. Jonkinlainen kompromissi on kuitenkin pitänyt löytää. Sähköisesti vahvistetuissa konserteissa ääntä on vaikea saada niin turvalliselle tasolle, ettei suojaimia tarvita.

Konserttipaikkojen akustiikka heikkoa

Suomen Tinnitusyhdistyksen puuhamiehen, muusikko Kauko Saaren mielestä seuraavaksi tulisi kiinnittää huomiota konserttipaikkojen akustiikkaan. Myös äänentoistokaapit pitäisi siirtää paremmin yleisön sekaan.

-Nyt edessä särkyvät korvat, mutta kahdensadan metrin päähän musiikki ei kuulu reaaliaikaisena ja laadukkaana, Saari selittää. Äänentasojen aisoissa pysymistä vaikeuttaa se, että massatapahtumissa jo pelkästään yleisön pitämä meteli nostaa arvot korkealle. Jos kuuntelija epäilee säädettyjen meluarvojen ylittyvän, asiaan voi tarttua.

-Kannattaa kysyä järjestäjältä, onko tämä perillä melurajoista. Sen jälkeen asiasta voi ilmoittaa kunnan terveysvalvontaan ja pyytää sieltä melumittausta, ohjaa Risto Aurola.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat