Yleisö pääsee sukeltamaan Turussa sinfoniaorkesterin joukkoon ensimmäistä kertaa: "On tämä täysin poikkeuksellinen tilanne"

2:00

Harva on elämänsä aikana päässyt kokemaan sinfoniaorkesterin mahtipontisuuden aivan lähietäisyydeltä. Harva on myös päässyt kävelemään sinfoniaorkesterin keskuudessa konsertin ollessa täydessä käynnissä.

Turussa tähän kaikkeen on kuitenkin avautunut nyt ainutlaatuinen mahdollisuus, sillä Tanskan Kööpenhaminasta Suomen Turkuun rantautunut Open Orchestra –konserttisarja vie musiikkielämyksen aivan uudelle tasolle. Siinä perinteisen konserttikokemuksen raja-aidat rikkoutuvat nimittäin perinpohjaisesti.

– Onhan tämä ollut aivan poikkeuksellinen produktio suunnittelusta lähtien. Olemme esimerkiksi purkaneet 600 alapermannon penkkiä pois. Olemme joutuneet miettimään tarkasti, että miten orkesteri asetellaan tänne konserttisaliin, sekä miten saamme saundimaailman toimimaan, kertoo produktion tuottaja Heidi Pulkkinen.

Kapellimestari Jukka Untamalle produktio on tuonut eteen monia ennen kokemattomia haasteita. Pelkästään oman haasteensa tuo pitkin salia ripotellut orkesterin jäsenet.

– Normaalisti olemme niin tiiviisti kuin mahdollista. Olemme ympäröityjä toisillamme. Olemme tottuneet kuulemaan toisemme läheltä. On tämä täysin poikkeuksellinen tilanne, selventää Untamala.

Ainutlaatuinen kokemus myös soittajille

Jos Turun filharmonisen orkesterin järjestämä Open Orchestra –konsertti on yleisölle erikoinen kokemus, niin sitä se on myös kaikella tapaa muusikoillekin.

– Myös me soittajat pääsemme elämään niitä ihmisten tunnetiloja ihan eri tavalla, kuin mitä orkesterin lavalta yleensä, kertoo harpisti Päivi Severeide Turun filharmonisesta orkesterista.

Normaalisti soittajat ovat sijoitettuina hyvinkin tiiviisti, mutta tällä kertaa soitinryhmien välillä matkaa voi olla jopa kymmeniä metrejä. Tämä onkin avannut yleisölle ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä aivan lähelle soittajaa.

– Oli hauskaa, kun joku tuli sentin päähän kameransa kanssa kuvaamaan, kun sormeni liikkuivat koskettimissa. Silloin ei ollut paljoa tilaa, mutta sekin oli ihan hauskaa, naurahtaa puolestaan Turun filharmonisen orkesterin pianisti Pasi Helin.

Yleisö haltioissaan

Open Orchestra on saanut poikkeuksellisen konserttielämyksen kokeneilta laajalti kiitosta. Sinfoniaorkesterin saumattoman yhteistyön näkeminen aivan lähietäisyydeltä on ollut mieltä avartava kokemus.

– Aivan upea kokemus. Oli hienoa nähdä se, kuinka pienistä osista se kokonaisuus koostuu. Välillä soittajat pitivät pitkiäkin taukoja ja yhtäkkiä pienillä liikkeillä saivat jälleen äänen. Se oli tosi hienoa, avaa Kimmo Lehtinen konserttikokemustaan.

Esityksen aikana kuullaan laaja spektri musiikkia 1700-luvun Mozartista nykypäivän elokuvamusiikkiin.

– Pidin kyllä kovasti. Kun näitä tämäntyyppisiä kollaasikonsertteja on ollut, niin tämä oli varmaan yksi parhaista. Sen tekee tämä elämyksellisyys, kuvailee puolestaan Pekka Vaaherkumpu.

Open Orchestra –konserttisarjan juontajana toimii Karri Miettinen eli tutummin Paleface, joka johdattaa informatiivisilla spiikeillään yleisöä elämyksestä toiseen. Sinfoniaorkesterin kanssa tähän asti tehty yhteistyö on tehnyt räppäriin syvän vaikutuksen.

– Tämä elämys on ollut tähän mennessä kokonaisvaltainen. Tämä muistuttaa siitä, että kuinka voimakas musiikki on. Sanonkin yhdessä spiikissäni, että musiikki on näkymätöntä. Se on ääniaaltoja ja taajuuksia. Silti sillä on fyysisesti aivan vavisuttava vaikutus meihin suurimmillaan, tunnelmoi Paleface.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja