Mainos

Yleislakko uhkaa pahentaa Kreikan kaaosta

Ateenassa jo päiviä jatkuneet mellakat ovat jättäneet jälkeensä laajaa tuhoa. Katuväkivaltaisuudet ovat jatkuneet yhä tänään kun mielenosoittajat ja poliisit ottivat yhteen parlamenttirakennuksen edustalla.

Levottomuudet saivat yhä syvemmän poliittisen merkityksen, kun oppositio vaati hallitusta eroamaan ja järjestämään ennenaikaiset vaalit. Jännityksen odotetaan kiristyvän edelleen huomenna, jolloin Kreikan ammattiliitot ovat julistaneet maahan päivän kestävän yleislakon.

Ateenassa asuva suomalainen vaihto-oppilas kuvailee tilannetta kaaokseksi. Hänen mukaansa mielenosoittajajoukko on laajentunut entisestään. Nyt mukana on aivan teini-ikäisistä jopa viisikymppisiin.

-Pahasti ovat hajottaneet paikkoja. Riehuminen on myös laajentunut keskustan ulkopuolelle, Jukka-Henrik Hoppendorff toteaa STT:n puhelinhaastattelussa.

-Iltaisin ei paljon viitsi ulos mennä, koska siellä ei ole turvallista. Kauppoja ja koruliikkeitä on jo ryöstelty.

Hallitus ahtaalla

Tuhannet surijat kerääntyivät Ateenan liepeille hautaamaan poliisin viikonvaihteessa ampuman nuorukaisen. 15-vuotiaan pojan surma laukaisi mellakat, jotka ovat pahimmat Kreikassa vuosikymmeniin. Satoja rakennuksia on poltettu tai tuhottu ja yli 50 ihmistä on loukkaantunut mellakoinnissa.

Hautajaiset sujuivat enimmäkseen rauhallisesti. Monet huusivat kuitenkin poliisin vastaisia iskulauseita, ja lähistöllä käytiin pieniä kahakoita poliisin ja mielenosoittajien välillä.

Pääministeri Kostas Karamanlis on yrittänyt rauhoitella kuohuntaa kutsumalla hallituksen hätäkokoukseen. Hän on vedonnut myös oppositioon, jotta Kreikan kaikki poliittiset voimat voisivat yhdistyä mellakoinnin lopettamiseksi. Karamanlis on pyytänyt myös ammattiliittoja perumaan kaavailemansa lakon.

Kumpikin vetoomus on kaikunut kuuroille korville.

Ammattiliittojen ja opposition mukaan hallituksen ajama uudistuspolitiikka on vain heikentänyt köyhän kansanosan asemaa Kreikassa.

Ateenan lisäksi mielenosoitukset ovat levinneet jo yli kymmeneen muuhun kaupunkiin. Niitä on ollut muun muassa Kreetan ja Korfun saarilla

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja