Mainos

Yleislakko lamautti Kreikan

Valtionyritysten yksityistämistä vastaan suunnattu vuorokauden yleislakko lamautti tänään suuren osan Kreikkaa. Ateenassa lakkolaisten ja poliisin välillä puhkesi yhteenottoja, kun poliisi esti vihaisia lakkolaisia tunkeutumasta parlamenttitaloon. Julkinen liikenne, myös lentoliikenne, oli suureksi osaksi pysähdyksissä ja valtion omistamat pankit sekä postit ja ja virastot olivat kiinni. Sairaalat sekä tele- ja sähkölaitokset toimivat vähimmäishenkilökunnalla.

Ateenan satamakaupungin Pireuksen sekä Salonikin satamat olivat kiinni satamatyöläisten kahden vuorokauden lakon vuoksi. Ammatillinen keskusjärjestö GSEE julisti lakon vastalauseeksi sosialistisen hallituksen suunnitelmille yksityistää valtion omistamia pankkeja ja muita yhtiöitä parantaakseen Kreikan mahdollisuuksia päästä mukaan Euroopan talous- ja rahaliittoon Emuun.

Monet kreikkalaiset pelkäävät työpaikkansa puolesta ja haluaisivat pysyä julkisella sektorilla, joka on perinteisesti taannut elinikäisen työpaikan. Pääministeri Kostas Simitis on sanonut pitävänsä kiinni Kreikan talouden kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävistä rakennemuutoksista, muun muassa pankkien ja muiden valtionyritysten myynnistä.

Ensimmäisenä yksityistettävän Ionian-pankin työntekijät ovat olleet lakossa 11. toukokuuta saakka. Tuhannet kreikkalaiset eivät ole lakon vuoksi pystyneet nostamaan säästöjään. Muiden valtiollisten pankkien työtekijät ovat olleet vuoropäivin lakossa tukeakseen Ionianin lakkoa.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.