Yleisimmät rahaetiketit selviksi: Kuka maksaa ja mitä?

Kuinka useasti ystävän rahankeräystempaukseen on osallistuttava? Miten ravintolalasku jaetaan? Lue, miten voit ratkaista yleisimmät etikettiongelmat rahankäytön suhteen.

Rahasta on vaikea puhua ja siihen liittyvät käytännöt voivat tuottaa ongelmia. Älä turhaan puhise naapurin uteluista hänen selkänsä takana tai valita vaimolle epäreilusta ravintolalaskusta, vaan korjaa etiketit kerralla kuntoon.

1. Vastaaminen tungetteleviin kysymyksiin

Kuinka paljon saat palkkaa? Minkä hintainen autosi on? Paljonko talonne maksoi? Jos koet nämä kysymykset tungetteleviksi, sinun ei ole pakko vastata.

Voit joko kertoa, ettet halua puhua rahasta tai vain ohittaa kysymyksen summittaisilla vastauksilla. Esimerkiksi "paljon" ja "jonkin verran" hymyllä säestettynä riittää hiljentämään kyselijän. Jos hän vielä tämän jälkeen kehtaa ottaa asian puheeksi, voit kohteliaasti ilmoittaa, että haluat pitää asian yksityisenä.

2. Laskun jakaminen ravintolassa

Jos menette porukalla syömään, tulisiko lasku jakaa kaikkien kesken, maksaako jokainen oman osuutensa vai tarjoaako kukin vuorollaan?

Mikäli olette kaikki syöneet ja juoneet suurin piirtein samalla summalla, voitte hyvin ottaa yhden laskun ja tasata sen kaikkien kesken. Mikään ei kuitenkaan velvoita sinua siihen ja mikäli koet tilanteen epäreiluksi, voit huoletta pyytää tarjoilijalta laskusi erikseen. Jos olet itse juonut lasillisen talon viiniä ja ystäväsi on tilannut pullollisen talon parasta shampanjaa, ei sinulla ole mitään velvollisuutta käyttää rahaa pöytäseurueesi tuhlailuun.

Suomalaiset yleensä maksavat itse omat ruokansa ja juomansa, mikäli kyseessä ei ole pariskunta tai tarjoamisesta ei ole erikseen sovittu.

3. Keräyksiin osallistuminen

Oletko useasti mukana erilaisissa rahankeräyksissä? Erilaiset myyntitempaukset niin lasten luokkaretkiä kuin Afrikan nälänhätääkin varten voivat stressata ympärilläsi eläviä ihmisiä, mikäli niitä on jatkuvasti. Miten usein voit pyytää heiltä rahaa?

Jos ihminen on sinulle niin läheinen, että hän kehtaa myös kieltäytyä, voit pyytää häntä osallistumaan jokaiseen keräykseesi. Älä kuitenkaan vaatimalla vaadi sitä, vaan mainitse mihin olet rahaa keräämässä ja jos hän haluaa osallistua, millä tavoin rahaa voi lahjoittaa.

Kaukaisempiin tuttaviin ja sukulaisiin voit olla 1–2 kertaa vuodessa keräysten osalta yhteydessä, mutta älä silloinkaan kerjää. Voit saada nopeasti rasittavan ihmisen maineen, mikä tekee hallaa niin keräyskohteillesi kuin sosiaalisille ympyröillesikin.

4. Rahan lainaaminen ystävien kesken

Jokainen päättää itse lainaako rahaa ystävälle, mutta mitä jos hän jättää lainansa maksamatta? Vielä pahempaa on, jos huomaat hänen käyttävän käteistä surutta muihin tarkoituksiin, esimerkiksi uusiin vaatteisiin.

Voit mainita hänelle asiasta, mutta älä vedä suoraa yhtäläisyysmerkkiä uusien vaatteiden ja lainanmaksusi kanssa. On turhaa suuttua ennen kuin olet kysynyt häneltä, mistä uusi vaatekerta on peräisin. Asiaa ei tarvitse tiedustella suoraan, vaan voit esimerkiksi vihjaten ihailla hänen upeaa asuaan. Voi olla, että hän on saanut ne esimerkiksi lahjana, jolloin saat selityksen myös puuttuvalle lainasummallesi.

Mikäli et saa suoraa vastausta voit itse olla suora. "Huomaan, että olet ostanut uusia vaatteita ja olet minulle rahaa velkaa. En halua tämän tulevan väliimme, milloin aiot maksaa velkasi?"

Jos tämäkään ei auta olet sentään oppinut hyvän läksyn: vanhan sanonnan mukaan velka on veli annettaessa, velipuoli maksettaessa.

5. Tuleeko tuttavan palveluksista maksaa?

Onko sinulla tuttava, joka on ammatiltaan putkimies tai taitava sisustussuunnittelija? Jos haluat käyttää hänen palveluksiaan, on sinun myös oltava valmis maksamaan siitä. Älä oleta, että saat käyttää hänen ammattitaitoaan ilmaiseksi, sillä sinäkään et tee töitä palkatta.

Jos kyse on pienestä vaivannäöstä, hän tuskin pyytää siitä kiitokseksi rahaa. Muista kuitenkin vastavuoroisuus tai vie hänelle pieni lahja kiitollisuudenosoituksena, kuten viinipullo tai kukkakimppu.

6. Ystävä tarjoaa jatkuvasti?

Moni pitää rikkaasta ystävästä, mutta se voi olla myös taakka. Suuri palkkaero voi nimittäin johtaa siihen, että ystäväsi haluaa tarjota aina ja tunnet itsesi hyväntekeväisyyskohteeksi.

Tarjoa maksua maksuhetken koittaessa, mutta jos ystäväsi todella haluaa jatkuvasti tarjota älä vaivaannu. Todennäköisesti hän nauttii siitä, että myös muut saavat osansa hänen hyvästä rahatilanteestaan. Voit maksaa takaisin myös muulla tavoin kuin kylmällä käteisellä, kuten pienillä palveluksilla ja avunannoilla. Esimerkiksi ammattisi kautta voit tarjota hänelle kultaakin kalliimpia neuvoja ja apua.

7. Yhteislahjat

Ostatte porukalla lahjan, josta jokaisen tulee maksaa osansa. Sinä hoidat rahankeräyksen ja lahjan oston, mutta muut jättävät velkansa maksamatta – miten toimia?

Lähetä koko porukalle sähköpostia tai tekstiviesti, että tarvitset summan tiettyyn päivämäärään mennessä ja laita tilinumerosi mukaan. Jos ystävällinen viesti lähtee kaikille, et joudu kinuamaan rahaa keneltäkään erikseen. Mikäli muut jättävät maksamatta, voit lähettää kaikille viestin, että osa ihmisistä ei ole muistanut maksaa, joten voisivatko ihmiset tarkistaa tilanteen kohdaltaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat