Mainos

Yleisellä asevelvollisuudella puolustajia

SDP:n Heinäluoma mielestä yleinen asevelvollisuus sopii Suomelle hyvin. Perussuomalaisten Soini katsoo, että matka puolustusliittoon on selvä, jos nykyjärjestelmä puretaan. Myös kokoomuksen Vilén on aseselvollisuuden kannalla.

SDP:n puheenjohtaja valtiovarainministeri Eero Heinäluoma ei lämpene eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Liisa Jaakonsaaren (sd.) esitykselle yleisen asevelvollisuuden tarpeellisuuden selvittämisestä.

Jaakonsaari luonnehti Suomea eilen Uutispäivä Demarin haastattelussa "yleisen asevelvollisuuden ulkomuseoksi" ja esitti, että asevelvollisuuden tarpeellisuus selvitettäisiin seuraavan puolustusselonteon yhteydessä.

Heinäluoma torjui Jaakonsaaren aloitteen vieraillessaan tänään Helsingissä SDP:n toritapahtumassa. Hänen mukaansa yleinen asevelvollisuus sopii Suomelle hyvin ja mahdollistaa koko maan puolustamisen.

Heinäluoma muistuttaa, että asevelvollisuus on myös kustannustehokas tapa hoitaa maanpuolustus ja ammattiarmeijaan siirtyminen olisi kallis ratkaisu. Suomen malli herättää hänen mukaansa maailmalla kasvavaa kiinnostusta ja sitä arvostetaan entistä enemmän.

Heinäluoman mukaan seuraavan puolustusselonteon yhteydessä arvioidaan luonnollisesti myös asevelvollisuuteen liittyvät kysymykset, kuten tehtiin viimeksikin. Erillistä selvitystä asevelvollisuuden tarpeellisuudesta ei hänen mielestään kuitenkaan tarvita.

Soini: Puolustuspolitiikalla ei pidä pelleillä

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tyrmää esitykset asevelvollisuuden lyhentämisestä tai lakkauttamisesta. Hän huomauttaa kannanotossaan, että puolustuspolitiikka ei ole pelleilyn asia.

- Yleisestä asevelvollisuudesta luopuminen vaurioittaisi maanpuolustustahtoa ja on peruuttamaton ratkaisu. Jos se kerran puretaan, paluuta ei ole, vaan matka sotilasliittoon on silloin selvä. Tämä on syytä syvästi tiedostaa.

Soinin mukaan eduskuntavaalien yhteydessä on käytävä rehellinen ja tosiasioihin perustuva keskustelu puolustusvoimien tilasta ja suunnasta. Perussuomalaisten linja on, että puolustusvoimien pääpainopiste tulee olla oman maan puolustamisessa ja siihen on myös osoitettava riittävästi rahaa.

- Nyt näyttää yhä enemmän siltä, että saamme kotimaisia ruumiita ulkomaisista sodista, kun Suomi on mukana EU:n taistelujoukoissa ja lähdössä Libanonin rauhanturvaoperaatioihin, Soini sanoo.

Vilén: Todellinen haaste rahat

Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajan, kokoomuksen Jari Vilénin mielestä asevelvollisuuden asemasta on turha avata keskustelua. Tulevan turvallisuuspoliittisen selonteon haasteena on Vilénin mukaan rahan riittävyys eikä asevelvollisuus.

Vilén huomautti kannanotossaan, että puolustusvoimien tarve määrärahoihin kasvaa merkittävästi jo ensi vaalikaudella yhä kallistuvan aseteknologian vuoksi. Jo nyt olemassa olevan puolustuskyvyn säilyttäminen vaatii vääjäämättä puolustusmäärärahojen kasvattamista tai muita ratkaisuja.

- Käytännössä näitä muita ratkaisuja voivat olla vain liittoutuminen ja/tai pyrkiminen laajamittaisiin sotamateriaalin yhteishankintoihin muiden valtioiden kanssa.

Vilénin mielestä asevelvollisuusarmeija on näiden haasteiden edessä taloudellisestikin ainoa mahdollinen vaihtoehto Suomelle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.