Mainos

Yle: Vapo ja isot nautakarjatilat maataloustuen saajien kärjessä

Korkein hallinto-oikeus linjasi tänä syksynä, että yksittäiset tukipäätökset ovat julkisia.

Valtion turve-energiayhtiö Vapo saa Suomen suurimmat maataloustuet energiakasviviljelmilleen. Yleisradion MOT-ohjelman ja tv-uutisten selvityksen mukaan Vapon tytäryhtiö Suo Oy sai vuonna 2004 tukea yli 1,2 miljoonaa euroa.

Seuraavaksi suurimmat tuensaajat toissa vuonna olivat Ylen mukaan karjankasvattajia Kalajoella, Sotkamossa ja Kiuruvedellä. Kalajoella toimiva nautakarjatalouteen keskittynyt yhtiö sai toiseksi eniten tukia, yli 840 000 euroa, ja sotkamolainen karjankasvattaja kolmanneksi eniten, lähes 570 000 euroa.

Ylen MOT-ohjelma ja Ylen tv-uutiset saivat tukitietoja kunnilta, jotka käsittelevät tukihakemukset ja myöntävät tukia. Ylen mukaan tukitietojen saaminen oli kuitenkin vaikeaa, eivätkä kaikki kunnat toimittaneet pyydettyjä tukitietoja.

Korkein hallinto-oikeus linjasi tänä syksynä, että yksittäiset tukipäätökset ovat julkisia. Maa- ja metsätalousministeriöllä on rekisteri tuensaajista, mutta nykyisen lain mukaan ministeriö ei voi tukitietoja luovuttaa. Ministeriössä arvioidaan, että lain muuttaminen tullee ajankohtaiseksi ensi vuonna.

"Suurimmat tilat saavat suurimmat tulot"

Toissa vuonna Suomessa maksettiin yhteensä noin 1,8 miljardia euroa maataloustukea. Tämä muodosti 45 prosenttia maa- ja puutarhatalouden kokonaistuotosta.

Suomen suurimmat maataloustukien saajat vuonna 2004:

Tukisummasta yli puolet, 56 prosenttia, rahoitettiin kansallisista verovaroista, ja loput tuli EU:n maatalousbudjetista.

EU ei rajoita yksittäisen tilan tai yhtiön saaman maataloustuen määrää.

- Uusi tukijärjestelmä ei ole poistanut sitä, että suurimmat tilat ovat suurimmat tuensaajat, totesi kansliapäällikkö Jarmo Vaittinen. Komissio on esittänyt tukikattoa, mutta ne jäsenmaat, joissa on suurtiloja, estivät rajoituksen.

Vuonna 2003 EU:n maatalouspolitiikkaa uudistettiin niin, että pääosa EU:n maatalouspolitiikan mukaisista tuista irrotettiin tuotannosta ja siirrettiin uuteen tilatukijärjestelmään. Järjestelmä tuli voimaan kuluvan vuoden alusta.

MTK: Tuki kuluu tuotantokustannuksiin

Viljelijöille maksettavat tuet ovat korvausta saamatta jääneistä markkinatuotoista, tuottajajärjestö MTK huomauttaa.

MTK:n mukaan kohtuuhintaisia suomalaisia elintarvikkeita ei pysytä tuottamaan ilman tukia. Tilojen saamat tuet kuluvat tuotannosta aiheutuviin kustannuksiin, kuten konekuluihin.

- EU:n yhteinen maatalouspolitiikka on jo 1990-luvun alusta lähtien pyrkinyt turvaamaan kuluttajille niin alhaiset elintarvikkeiden hinnat kuin mahdollista. Tämä merkitsee alhaisia maataloustuotteiden tuottajahintoja, perusteli Joensuussa puhunut MTK:n maatalouslinjan johtaja Seppo Aaltonen.

Maatalouden käyttämien tarvikkeiden ja hyödykkeiden hinnannousua ei pystytä estämään, joten Aaltosen mukaan on välttämätöntä, että viljelijöille maksetaan tukea.

- Viljelijät turvaisivat tulonsa mieluimmin maataloustuotteista saatavien myyntihintojen kautta. Tämä merkitsisi kuitenkin vääjäämättä nykyistä selvästi korkeampia elintarvikkeiden kuluttajahintoja.

Suomessa viljelijät saavat markkinoilta myydyistä maataloustuotteista vajaa 1,8 miljardia euroa.

- Jos tästä vähennetään maatalouden kustannukset, noin 2,7 miljardia euroa, kattamattomia kustannuksia jäisi 0,9 miljardia euroa, eikä viljelijälle jäisi lainkaan palkkaa, Aaltonen selvitti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.