Mainos

Valtiolta yt-pommi – ELY-keskuksissa vaarassa jopa 700 työpaikkaa

Valtio aloittaa mittavat yt-neuvottelut elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksissa. Työ- ja elinkeinoministeriöstä vahvistetaan STT:lle, että asiaa koskeva neuvotteluesitys annetaan tänään työntekijäjärjestöille.

Ministeriön mukaan yt-neuvottelujen piiriin kuuluu 3 300 työntekijää. Yhteensä vähennystarpeen arvioidaan olevan yli 700 henkilötyövuotta. Päätökset on tarkoitus saada tehtyä ensi tammikuuhun mennessä.

Osastopäällikkö Taina Susiluoto kertoo, että yt-neuvottelut liittyvät kahteen asiaan. Toinen niistä on hallituksen päättämät ely-keskusten toimintamenosäästöt, jotka ovat 33 miljoonaa euroa vuoteen 2018 mennessä. Toinen on EU:n rakennerahastoista johtuva 56 miljoonan euron väheneminen, joka ajoittuu vuosiin 2014–2020.

Ministeriöllä ei ole vielä arvioita siitä, millä aikataululla työpaikkoja vähennetään. Susiluodon mukaan on myös liian aikaista sanoa, miten työpaikkaleikkaukset kohdistuvat eri alueille.

Liitot vastarinnassa  

Ilmoitus sai viileän vastaanoton ammattiliitoilta. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL tuomitsi isot leikkaukset ja huomautti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n juuri ilmoittaneen 130 henkilötyövuoden vähennystarpeesta. Liiton mukaan Suomi tarvitsee luotettavaa valtionhallintoa, joka tukee elpymistä.  

JHL varoitti, että rakennerahastoihin liittyvä leikkaus voi vaarantaa yritystukien jakamisen.  

- Huoli on siinä, että esimerkiksi tukien myöntökäsittely ja maksatus viivästyy. Elyillä on keskeinen rooli maakunnallisen elinkeinotoiminnan edistämisessä, ja tämä on aikamoinen isku niiden toimintakyvylle, sanoo neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch.  

Karrasch arvioi, että keskusten hallinnosta saatavat säästöt ovat hyvin rajalliset, joten leikkaus tulee näkymään kaikilla keskusten vastuualueilla.  

Palkansaajajärjestö Pardia puolestaan vaatii ministeriötä laatimaan pitkäjänteisen sopeuttamissuunnitelman henkilöstömäärän vakiinnuttamiseksi ja uudelleensijoittamiseksi.  

Ely-keskusten yt-neuvotteluista kertoi ensin Yle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.