Mainos

Yle: Väärät rakettiohjeet aiheuttavat hengenvaaran

Pelastusviranomaiset ovat löytäneet vakavia puutteita ilotulitteiden ohjeista. Ylen uutiset kertoo, että viiden eri ilotulitteen käyttöohjeissa on havaittu puutteita. Yhden tuotteet puutteelliset ohjeet voi aiheuttaa jopa hengenvaaran.

Kymenlaakson pelastuslaitos kertoo Ylelle löytäneensä puutteellisia ohjeita Rakettitukun Viaporin pommitus ja Kanuuna -ilotulitteista sekä Ilotulitus Oy:n Nuotin vierestä -padasta.

Myös Tähtiraketti Oy:n Dynamiitti-sarja -ilotulitteesta ja Tulitemestarit Oy:n Jättitulitus-monitoimipadasta on löydetty puutteita.

Jättitulitus-monitoimipata sisältää 650 grammaa räjähdemassaa. Jos tulitteen sytyttää ohjeiden mukaan, pata laukeaa väärin päin. Pelastuspäällikkö Ilpo Tolonen sanoo Ylen haastattelussa, että Jättitulitus-pata on hengenvaarallinen.

Pelastuslaitos pyytää raketteja ostaneita palauttamaan tuotteet liikkeeseen tarkempia ampumisohjeita varten.

"Nämä ovat kuitenkin räjähteitä, ei jugurttipurkkeja"

Tolonen kertoo MTV3:lle, että puutteet ohjeissa löytyivät tavanomaisissa pistokokeissa.

- Havaitsimme, että esimerkiksi kolmesta tuotteesta ei käynyt selvästi ja yksiselitteisesti ilmi esimerkiksi sitä, miten päin se pitäisi ampua. Näissä kaikissa on Tukesin hyväksyntänumero, joten sitä nyt ei tiedetä, missä vaiheessa ohjeita tuotteisiin on liimailtu, Ilpo Tolonen sanoo.

- Joissain tuotteissa ohjeet ovat ristiriitaisia - pakkauksen ulkopuolella on eri ohje kuin sisällä. Nämä ovat kuitenkin räjähteitä, ei mitään jugurttipurkkeja, joten niiden käytössä ei pitäisi tulkinnanvaraa olla. Maallikonkin täytyy ne ymmärtää.

Tolonen kertoo, että pelastuslaitos on keskustellut ohjeista ja niiden tulkinnasta myös ilotulitteiden myyjien kanssa.

- Näissä kaikissa tapauksissa myyjä on myöntänyt, ettei pelkästään käyttöohjeiden perusteella pysty sanomaan, miten päin nämä ammutaan.

Tolosen mukaan vahingonvaara tuotteissa on ilmeinen. Satunnaisotannalla löydettyjen puutteellisten tuotteiden määrä yllätti myös Kymenlaakson pelastuslaitoksella.

- Aikaisempina vuosina tällaisia tuotteita on ollut yksi tai kaksi, nyt viisi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.