Mainos

Yle: Suomalaista suklaata tehdään lapsityövoimalla

Yle Uutiset kertoo, että suomalaiset suklaanvalmistajat ovat myöntäneet, että Suomessa valmistettavan ja myytävän suklaan tuotannossa on voitu käyttää lapsityövoimaa.

Fazer makeisten toimitusjohtaja Tom Lindblad sanoo, että suklaa-alan suurimpia haasteita on valvoa koko tuotantoketjua. Hänen mukaansa välikäsien kautta pyritään vaikuttamaan siihen, että heidän toimintansa olisi asianmukaista.

Ongelmia tuottaa Länsi-Afrikka, missä viljellään 70 prosenttia maailman kaakaosta, joka on suklaan pääraaka-aine. Valvonta Länsi-Afrikassa on vaikeaa ja lapsityövoimasta läydään jopa suoranaista ihmiskauppaa.

Esimerkiksi Fazer makeisten ostamasta kaakaosta kolme neljäsosaa on peräisin Länsi-Afrikasta.

Suuri ongelma, jota vähätellään

Kansainvälisen työjärjestö ILO:n mukaan Norsunluurannikoiden plantaaseilla työskentelee yli 250 000 lasta ja koko Länsi-Afrikassa jopa miljoona.

Finnwatchin toiminnanjohtaja Janne Sivonen sanoo Ylelle, että ongelma on suuri. Hänen mukaansa on arvioitu, että useampi sata tuhatta lasta on myyty ihmiskaupan uhreina naapurimaista.

Suklaavalmistajien mukaan asiaan puuttuminen on mahdotonta. Lisäksi lapsityövoiman käyttöä vähätellään.

– Lapsityövoima, jossa lapsi tekee työtä perheen omalla farmilla, on aika normaalia ollut Suomessakin pitkään. Se ei ole lapsityövoiman käyttöä vaan perheessä työskentelyä, sanoo Brunberg OY:n tuotekehityspäällikkö Mauri Niemelä.

Finnwatchin toiminnanjohtaja Janne Sivonen sanoo, että suklaateollisuuden toimet lapsityövoiman käytön estämiseksi ovat olleet vähäisiä, suorastaan riittämättömiä.

Hänen mielestään valvonnalla voi riistoa rajoittaa. Siihen kaikkein paras on kolmas osapuoli, joita myös Länsi-Afrikasta löytyy.

Myös sertifiointi, kuten Reilu kauppa on hänen mielestään askel parempaan suuntaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.