Mainos

Yle: SDP menetti kannatusta ainoana neljästä suuresta

SDP on ainoana mielipidemittausten neljästä suuresta puolueesta menettänyt kannatustaan viime kuusta. Ylen teettämän tutkimuksen mukaan SDP:n kannatus on alentunut 1,4 prosenttiyksikköä. Puolueen kannatus helmikuun kyselyssä on 17,5 prosenttia.

Suurimman oppositiopuolueen kannatus mataa nyt alemmissa lukemissa kertaakaan Ylen Taloustutkimuksella vuodesta 2006 teettämässä mittauksessa.

Suurin puolue tässä kuussa on ollut kokoomus 20,9 prosentilla, missä on nousua viime kuusta 0,5 prosenttiyksikköä. Keskustan kannatus nousi tammikuusta 0,4 prosenttiyksikköä 18,9:ään.

Perussuomalaiset oli neljänneksi suurin puolue 16,9 prosentin kannatuksella, missä oli nousua tammikuusta 0,3 prosenttiyksikköä.

Vihreiden kannatus on 8,5 prosenttia (-0,7 tammikuusta) eli saman verran kuin vuoden 2007 vaaleissa. Vasemmistoliitto sai kannatuksekseen 7,3 prosenttia (+0,1), kristillisdemokraatit 4,2 prosenttia (+0,4) ja RKP 3,9 prosenttia (-0,2).

Taloustutkimus haastatteli puhelimitse 2900:aa suomalaista 1.-23. helmikuuta. Puoluekantansa ilmoitti 67,9 prosenttia vastaajista. Aiemmissa mittauksissa luku on ollut noin 71 prosenttia.

Tutkimuksen virhemarginaali suurimpien puolueiden kohdalla on noin 1,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tulos perustuu neljään vastaukseen

Taloustutkimus kertoo Ylen nettisivulla, että tulos on laskennallinen tulos, joka perustuu neljään kysymykseen saaduista vastauksista. Vastaajilta kysyttiin, minkä puolueen ehdokasta he äänestäisivät, jos nyt olisivat kunnallisvaalit tai eduskuntavaalit. Vastaajilta kysyttiin myös, mitä he äänestivät edellisissä kunnallis- ja eduskuntavaaleissa.

"Äänestin vaaleissa" -tulosta verrataan vaalien todelliseen tulokseen. Kullekin puolueelle lasketaan korjauskerroin, jolla viime vaaleissa äänestäneiden tulos oikaistaan vaalitulosta vastaavaksi.

Samoilla kertoimilla korjataan samojen vastaajien "äänestäisin nyt" -tulos. Taloustutkimuksen mukaan elokuusta 2008 lähtien käytetty korjauskerroin on eduskuntavaaleista lasketun kertoimen ja kunnallisvaaleista lasketun kertoimen keskiarvo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.