Mainos

Yle: Rahojaan lapsille ja köyhille lahjoittaneen sotaveteraanin uskomaton tarina: ”Kuinka voi joutua tällaiseen sotkuun? ”

Alkuvuodesta nimimerkki Tuntematon sotaveteraani kertoi Facebookissa haluavansa auttaa vähävaraisia lapsiperheitä jakamalla heille kaupan lahjakortteja ruokaan ja tarvikkeisiin. Salanimen takaa on nyt paljastunut 96-vuotias Mikko Soille, joka kertoo Ylen haastattelussa miten päätyi lahjoittamaan rahojaan köyhille ja lapsille.

Taustalla on oikeusjuttu, joka sai alkunsa vuosia sitten, kun Soillen vaimo kuoli. Pesänjako toi mukanaan hankaluuksia.

Soille kertoo Ylelle halunneensa antaa omistamansa isot tilukset rantatontteineen läheiselle. Ajatuksena oli kuitenkin myydä ensin puuta ja pitää rahat vanhuudenpäivien turvana.

Vuonna 2000-2004 tehdyistä hakkuista alkoi vuosien oikeustaistelu. Vuonna 2013 antamassaan päätöksessä oikeus lopulta katsoi, että metsää oli ylihakattu, ja Soillen pitäisi maksaa yli 300 000 euron korvaukset. 

Soille koki oikeuden päätöksen epäoikeudenmukaiseksi. Hän päätti hankkiutua varattomaksi.

Hän myi asuntonsa ja metsätilansa ja nosti tilinsä tyhjäksi. Rahaa oli yli puoli miljoonaa euroa. Hän paketoi käteisniput vakuumiin ja piilotti rahat.

Tapauksen johdosta hänet tuomittiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä hiukan ennen hänen 95-vuotissyntymäpäiväänsä. Hänet kuitenkin jätettiin korkean ikänsä vuoksi tuomitsematta rangaistukseen.

Tuomion jälkeen hän teki poliisille tutkintapyynnön, sillä suuri osa kätketyistä sadoista tuhansista euroista katosi. 

Laajassa jutussa lähes 100-vuotias veteraani kertoo, että halusi tuottaa ihmisille iloa anonyymina lahjoittajana ja päätyi ostamaan apua pyytäneille muun muassa lahjakortteja. Hän ei ole katkera, vaikka kadotti rahansa.

– Raha saa ihmiset sekaisin. Se tuo mukanaan perskärpäsiä ja hännystelijöitä. Olen ollut sekä köyhä että rikas ja olen oppinut, että tärkeitä ovat läheiset ja terveys, hän toteaa Ylelle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.