Yle-maksu näyttää kelpaavan kaikille puolueille

Yleisradion uusi rahoitusmalli näyttää kelpaavan kaikille eduskuntaryhmille. SDP:n ryhmä käsittelee asiaa vasta huomenna, mutta ryhmänjohtaja Jouni Backman (sd.) sanoo olevansa valmis suosittelemaan neuvoteltua mallia ryhmälleen, jos se kelpaa muille.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner sanoo, että ryhmä hyväksyy periaatepäätöksen, joka tarkentuu ensi vuoden puolella.

– Haluamme, että Yleisradiolla on hyvät toimintaedellytykset ja se voi jatkaa toimintaansa turvallisesti vuodesta toiseen ilman, että se on suoraan riippuvainen eduskunnasta, Ruohonen-Lerner sanoo.

Myös kokoomus ja keskusta ovat asian takana. Ryhmäjohtaja Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan kokoomus hyväksyi mallin yksimielisesti.

– Tällä hetkellä näyttää todella siltä, että asia on selviämässä. Esimerkiksi perussuomalaiset ja kokoomus hyväksyivät hetki sitten perusratkaisun, joka pohjautuu siihen, että tulisi henkilökohtainen Yle-vero, joka on progressiivinen, kertoo MTV3:n Uutisten politiikan toimittaja Raimo Pitkänen.

Pienituloisimmat selviävät maksutta

Tarkoitus on rahoittaa Yleä verotuksen yhteydessä maksettavalla maksulla. Maksu on 50–140 euroa, ja se riippuu tuloista. Alle 7 000 euroa vuodessa ansaitseva ei maksa mitään.

Jokaista täysikäistä koskeva vero olisi henkilökohtainen, ei kotitalouskohtainen. Yle-veroa kaavaillaan voimaan vuoden 2013 alusta.

– Myös yrityksille tulee tv- tai Yle-vero, joka on pienempi pienemmille yrityksille ja suurempi suuremmille, Pitkänen kertoo.

Hänen mukaansa monet yksityiskohdat Yle-rahoituksesta ovat vielä auki ja voi olla, että niistä tiedotetaan vasta huomenna. Perusratkaisu eli Yle-rahoitus on ilmeisesti nyt kuitenkin ratkennut.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat sekä viestintä- ja asuntoministeri Krista Kiuru (sd.) pitävät huomisaamuna kymmeneltä tiedotustilaisuuden ratkaisusta.

Verottajalle hankala malli

Pitkänen ennustaa, ettei veroratkaisua niellä ilman nurinoita.

– Juuri keskustelin erään yrittäjäkansanedustajan kanssa, joka valitteli yrityksille tulevaa veroa. Millä tavoin sosiaalinen oikeudenmukaisuus toteutetaan tällä progressiolla, on oma ongelmansa.

Valtiovarainministeriölle ja verottajalle malli on myös hankala.

– Verotuspuoli toimisi tämän perijänä, vaikka se ohjataan rahaston kautta suoraan Yleisradiolle.

(MTV3 - STT)

Katso Raimo Pitkäsen juttu (Seitsemän uutiset 15.12.2011)

Lue myös:

    Uusimmat