Mainos

Yle-maksu lykkääntyy

Viestintäministeri Suvi Lindén ei vie Yle-maksua ja hallintouudistusta eteenpäin.

Hallitusryhmät pääsivät viime viikolla sopuun Ylen hallinnon uudistamisesta. Lindénin mukaan asiaan ei kuitenkaan ole riittävää parlamentaarista tukea. Asia lykkääntyy ensi vaalikaudelle.

Lindénin mukaan YLEn rahoituksen kattaminen valtion budjetista olisi oikeudenmukaisin vaihtoehto.

YLE on eduskunnan ohjauksessa oleva laitos ja kokonaisuudistukselle halutaan laaja parlamentaarinen tuki. Moniarvoisen viestintäpolitiikan näkökulmasta ei ole mahdollista uudistaa pelkästään rahoitusta veroluonteiseksi maksuksi ilman hallinnon uudistusta.

Veroluonteiseen, asuntokohtaiseen yleisradiomaksuun liittyy sosiaalisia epäkohtia. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä tutkii mahdollisuuksia ottaa yleisradiomaksu huomioon pienituloisten osalta sosiaalietuuksien järjestelyillä, mutta tasapuolista mallia eri elämäntilanteissa oleville ei ole löytymässä.

- Hallinnon uudistamiseen on nyt olemassa hyvä ratkaisu, rahoituksen osalta vaihtoehtoja tulee vielä arvioida. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että YLEn rahoituksen kattaminen valtion budjetista olisi oikeudenmukaisin vaihtoehto, sanoo Lindén.

- Kaavailtu yleisradiomaksu olisi ollut useille erityisryhmille epäoikeudenmukainen eikä siihen ole löydetty tarpeeksi oikeudenmukaista ja kaikille erityisryhmille soveltuvaa kompensaatiomallia, ministeri Lindén sanoo.

YLEn rahoitus vakaalla pohjalla

Liikenne- ja viestintäministeriö jatkaa YLEn kokonaisuudistukseen tähtäävää valmistelutyötä ja tavoitteena on, että seuraavan hallitusohjelman tekijöillä on mahdollisuus tehdä tarvittavat linjaukset seuraavaan hallitusohjelmaan.

Hallitus on määritellyt vuoden 2009 syksyllä YLEn rahoituksen tason vuodelle 2011 tv-maksulla. Nykyinen tv-maksujärjestelmä on edelleen riittävän toimiva ja se turvaa YLEn rahoituksen.

Keskustan Lintilä kummastelee ratkaisua

Yleisradion rahoitusta pohtinutta työryhmää johtanut kansanedustaja Mika Lintilä kummastelee viestintäministeri Suvi Lindénin päätöstä Yle-lain lykkäämisestä ensi vaalikaudelle.

Lintilä huomauttaa, että parlamentaarinen työryhmä teki yksimielisen esityksen ja ministeri ilmoittaa nyt, että hän ei saanut riittävää parlamentaarista tukea. Lintilän mielestä ministerillä on ollut harvoin niin hyvää lähtökohtaa esityksen tekemiseen.

Ylen uusi toimitusjohtaja Lauri Kivinen ei halua ottaa mitään kantaa Yle-maksun lykkääntymiseen. Kivinen sanoi, ettei hän tässä vaiheessa voi missään tapauksessa kommentoida asiaa, koska ei ole vielä toimitusjohtaja.

Kivinen aloittaa Ylen johdossa toukokuun alussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.